Overeindsebrug succesvol vervangen

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 april heeft Rijkswaterstaat de Overeindsebrug over het Lekkanaal bij Nieuwegein succesvol gewisseld voor een nieuwe brug. Tot dinsdag 5 mei 06.00 uur blijft de nieuwe brug afgesloten voor alle verkeer. De nieuwe Overeindsebrug is in twee delen aangevoerd over het water. Eind vorige week zijn dichtbij de bruglocatie het brugdek en de boog samengevoegd. Intussen werden de aanbruggen van de oude brug verwijderd. Michiel Zijdewind uit Nieuwegein maakte voor ons een timelapsvideo. (klik hiervoor onderaan dit bericht op het videocameraatje)

Zaterdagavond om 22.00 uur werd de scheepvaart op het Lekkanaal stilgelegd voor de brugwissel zelf en startten de laatste voorbereidingen voor het uitvaren van de oude brug. Rond 1.00 uur werd de oude brug van zijn pijlers getild en draaide uit. Intussen werd de gereed liggende nieuwe brug door twee bokken (drijvende kranen) opgepakt en overdwars gedraaid. Cm voor cm werd deze op positie gehesen, waar hij om even 2.30 uur in de nacht lag. Om 4.38 uur, bijna anderhalf uur vroeger dan gepland, lag de brug op de pijlers, was het begeleidend materieel aan de kant en kon de eerste scheepvaart de nieuwe brug passeren. Schippers hebben vooraf goed rekening gehouden met de stremming en maakten ook gebruik van de omvaarroute, weinig schepen lagen in de wacht.

De aanblik van de nieuwe boogbrug lijkt op de oude. De nieuwe brug weegt 576 ton, waarvan 474 ton uit staal bestaat. Inclusief de aanbruggen is de lengte bijna 119 meter, de hoofdoverspanning ruim 86 meter. De nieuwe brug ligt 7 cm hoger zodat in de toekomst op de hele route grotere containerschepen (vierlaags containervaart) kunnen passeren.

De komende weken monteert Rijkswaterstaat de Overeindsebrug af. De brug krijgt onder meer vangrails en nieuw asfalt. De oude brug wordt afgevoerd en voor bijna 100% gerecycled. De werkzaamheden aan het broekstuk (de overgang tussen brug en de Plofsluis), die in februari zijn begonnen, gaan ook door. Het beton wordt verstevigd of hersteld en hier komen nieuwe leuningen.

Het werk aan de Overeindsebrug is gereed voordat gemeente Nieuwegein begin juli haar nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in gebruik neemt. Beide bruggen liggen straks in elkaars verlengde en zorgen samen voor een kortere, veiligere en vooral aantrekkelijkere fietsroute tussen Houten en Nieuwegein. Ook in het uiterlijk is afstemming: de bruggen krijgen dezelfde leuningen met verlichting en dezelfde kleuren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren