Over misverstanden rondom Richterslaan en van Heukelumstraat

Ook het bouwen aan de Van Heukelumstraat achter de katholieke kerk in Jutphaas blijkt een moeizaam proces te zijn geworden. Zo te zien, lijkt het nog lastiger dan de verhalen rondom het seniorencomplex aan de Richterslaan. Overigens verschillen die twee bouwprojecten niet zo veel. Ze zijn zonder meer veel te groot, veel te hoog, staan niet op de juiste plaats, veroorzaken te veel verkeer- en parkeerproblemen, hebben maar vijf meter groen om het gebouw heen (Richterslaan) of verprutsen het dorpsgezicht (Jutphaas). Of dat al meer dan tien jaar aanwezige en slordige gat in Jutphaas het aangezicht van de buurt en de WOZ-waarde van de belendende percelen ten goede komt, is een zaak waar niemand over praat. Dat er een schreeuwend gebrek is aan betaalbare huurwoningen voor senioren schijnt ook niemand te deren. Wel wordt iedereen steeds bozer en weet zeker dat de gemeente alle wetten met voeten treed, te beginnen met de belangrijkste: “Ze luisteren niet”.

Om met dat laatste te beginnen constateren ik dat de gemeente vaak beter luistert dan men denkt. De eerste reden is dat gemeente en college zakelijk bezig zijn. De tweede reden is dat ze gewoon de mogelijkheden op een rij zetten en uitwerken. Het eerste gegeven daarbij is dat we binnenstedelijk moeten bouwen. Dat is landelijk en provinciaal beleid met als doel het behouden van groen en polders buiten de stad. Het tweede gegeven is dat er een schreeuwend tekort is aan betaalbare woningen voor oud (en jong). Wat dat betreft kan je zowel aan de Richterslaan als aan de van Heukelumstraat zo maar twee keer zo veel bouwen. Vraag genoeg! Ten derde heeft de gemeente a priori al goed gekeken wat er binnen de bestaande situatie mogelijk is. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de bestaande bebouwing en mogelijke weerstanden van de omwonenden. Ten vierde mag u erop rekenen dat de te verwachten bezwaren zijn geïnventariseerd en geanalyseerd binnen kaders zoals financiële haalbaarheid, technische uitvoering, ruimtelijke aspecten en eventuele juridische procedures. Het aantal opties is al doende meestal tot één gereduceerd.

Daar tegenover staan bezwaarlijsten met grotendeels handtekeningen van mensen die niet direct tot de betrokkenen horen. Vier of twee straten verder wonende, heeft uw handtekening in dit soort zaken een stuk minder waarde in de ogen van klachtencommissies en of rechters.

De wethouder beschuldigen van niet luisteren, gebeurt praktisch altijd wanneer de klagers ontdekken dat de wethouder het niet met hun argumenten eens is. Stemverheffing en herhalingen helpen in deze situatie niet en kunnen contraproductief zijn.

Tenslotte is misschien het grootste misverstand te denken dat een monumentencommissie – of een ander gremium – uitspraken doet die van doorslaggevend belang zijn. Ja, er is bijvoorbeeld het feit dat er vanaf de Blauwe brug gezien kan worden dat er achter de façades van de Herenstraat een appartementenblok staat. Op die basis eisen dat het project met een verdieping verlaagd wordt, wetende dat het hele plan dan niet doorgaat vanwege de financiële consequenties, is redelijk naïef. Hoe belangrijk de façade van de Herenstraat ook is. Het huidige dorpsgezicht vanaf het water heeft overigens nu al een aantal onvolkomenheden. Daar voegt dit project niet veel aan toe. Waarom kijkt men als bewoners van Jutphaas niet meer naar de andere kant van het water, waar de sportvelden bedreigd worden en die prachtige bomenrij langzaam maar zeker verdwijnt? Over beschermd dorpsgezicht gesproken!

Wat kunt u als belanghebbende wel doen? Me dunkt eerst eens rustig analyseren. Elk nadeel heeft zijn voordeel en wanneer uw buurt uiteindelijk door de uitvoering van het plan, in de ogen van heel veel mensen er een stuk aantrekkelijker uit gaat zien, heeft u misschien voordelen waarmee u nu geen rekening houdt. Denkt u ook eens na wat het door u geschatte nadeel objectief inhoudt en of dat in de ogen van commissies of rechters inderdaad zwaarder moet wegen dan de voordelen van de plannen van de gemeente voor die toekomstige bewoners. Vergeet daarbij niet dat er inderdaad woningnood is!
Tenslotte maak u niet boos. Dat is buitengewoon slechts voor uw gezondheid en de kwaliteit van uw zakelijke analyse.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk