Over klein denken

“Buurt in greep van straatterreur” kopte het UN in op zaterdagochtend. En op de voorpagina. Aan het Nijenrodeplantsoen is een hoekhuis al langer leeg. Een bewoner werd in 1999 neergestoken. De laatste vluchtte na brandstichting. De overheden kijken er alleen maar naar. De daders van beide vermelde incidenten zijn nooit aangehouden. Van de vele andere ongeregeldheden spreken we maar niet. Buurtbewoners zeggen geen vertrouwen meer te hebben in de politie. Ze doen in vele gevallen geen aangifte mee. Ze zien er geen heil meer in.

Maar dan zegt politiewoordvoerder Barten het volgende: “En zonder aangifte kunnen we niets doen Het gebied heeft onze aandacht. Wij gebruiken de leus: “Utrecht veilig dat doen we samen” Maar als één partij het laat afweten en geen aangifte meer doet, dan schiet het natuurlijk niet op.” Einde citaat dat ik enigszins verkort heb weergegeven. Op pagina negen staan vervolgens een paar rake artikelen over de wijk en haar lieverdjes.

Wat mij ergert is die politiewoordvoerder. Hij beschuldigt hier in feite de bewoners van laksheid terwijl het duidelijk is dat die laksheid elders in veel grotere mate aanwezig is. Die ligt bij de politie, de burgemeester en de rest van het gemeentelijk apparaat. En dat al jaren lang. Nog al duidelijk dat de overheid dan ongeloofwaardig wordt. Vervolgens de getroffen burgers de schuld geven is werkelijk ongelofelijk. Hoezo samen doen!

Opeens begrijp je waarom zittende burgemeesters zo tegen de gekozen burgemeester zijn. Ze weten deksels goed dat zij nooit gekozen zullen worden. Ze weten heel goed dat ze alle misstanden persoonlijk aangerekend krijgen. Dat is niet terecht. Maar waarom dan niet actiever gereageerd. Het Nijenrodeplantsoen is al tien jaar en meer een puinhoop! In de leer gaan bij de burgemeester van Maastricht?

In Nieuwegein zijn ze ook lekker intelligent bezig. Enerzijds zijn er de ambtelijke rekenmeesters die nog de mogelijkheid tot een besparinkje vonden, anderzijds een College van Burgemeester en Wethouders die zoiets omhelzen.. Gezamenlijk hebben ze dan bedacht en goedgekeurd dat de kosten van de vrijmarkten doorberekend moeten worden. U weet wel dranghekken plaatsen, de boel later schoonspuiten, politietoezicht enz. De gemeente geeft zo’n 130 miljoen uit per jaar aan allerlei verplichtingen en zaken die voor de Nieuwegeiners grotendeels onzichtbaar zijn. Maar je moet ze vooral van de bezuinigingen mee laten genieten bij die zaken die de Nieuwegeiners juist leuk vinden. Het “Nieuwegein kiest” principe zullen we maar zeggen. “Ze willen er weer een slaapstad van maken” werd er prompt in de krant geroepen. Voor de meeste mensen is dit onbegrijpelijk. Anderen beseffen dat de Nieuwegeiners gewoon toch komen met hun kleedje om hun feestje te vieren. Dat laatste lijkt me een geweldig goed idee! Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid misstaat de Nieuwegeiners niet. Dus gemeente slik je dranghekjes en je politieagent maar in. We doen het gewoon spontaan op onze manier. En dat er daarna rotzooi blijft liggen? Dat zien we dan wel. Misschien ruimten we het wel op!

Wat het college betreft is het natuurlijk simpel. Wanneer de burgemeesters volgend jaar inderdaad worden gekozen, bestaat de kans dat ze waarschijnlijk alle vijf naar huis gestuurd worden. Achter de burgemeester van Utrecht aan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Kapsalon+van+Doorn+voorpagina+200x60


%d bloggers liken dit: