‘Oude kastelen en buitens en hun plek NU’

Van de kastelen en buitens die ooit in ‘oud’-Nieuwegein hebben gestaan, zijn er nog maar enkele in volle glorie te bewonderen. Van vele andere zijn er alleen nog oude afbeeldingen en is ook de oorspronkelijke plek niet meer zichtbaar in het landschap.

De meeste mensen hebben geen idee wáár deze kastelen en buitenhuizen precies stonden. Dat gold ook voor Ben Huiskamp die ongeveer 30 jaar geleden in deze regio kwam wonen. Nieuwsgierigheid was voor hem de reden om zelf maar eens te gaan onderzoeken of een precieze plaatsbepaling mogelijk was. Voor de meeste van de circa 20 kastelen en buitens in ‘oud’-Nieuwegein zijn oude prenten naast hedendaagse foto’s van dezelfde plek gezet (en soms zelfs over elkaar).

Donderdag 6 maart geeft Ben Huisman in de bibliotheek De Tweede Verdieping (in het Stadshuis) een presentatie waarbij hij het resultaat laat zien. Ben Huisman zet daarin ook het ontstaan en het verdwijnen van de versterkte gebouwen en luxe buitenhuizen in een tijdlijn en filosofeert over de keuze van de bouwplaatsen. ’Mensen die deze presentatie hebben gezien, kunnen nooit meer gedachteloos voorbijgaan aan de plekken van deze oude kastelen en buitenhuizen.’ De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Aanmelden via: actie@detweedeverdieping.nu. Lees hier bijv. een verhaal over kasteel Vronesteyn in De Oude PEN.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren