Oppositie in de aanval bij nieuw college van B&W

In een overvolle raadszaal zijn woensdag 21 mei j.l. de nieuwe raadsleden en wethouders benoemd en beëdigd. Maar voordat het zover was moest het nieuwe coalitieakkoord worden aangeboden en besproken met de raad. Het werd een hele zit voor de aanwezigen die juist waren gekomen voor de beëdiging van hun vriend of familie.

Mark Snoeren van de VVD lichtte het akkoord toe dat vol staat met onzekerheden en onduidelijkheden, volgens onze ‘Jan met de Pet’. Duidelijk is wel dat het verbond wat er nu gesmeed is tussen de VVD, de SP, GroenLinks/D66 en de PvdA uiterst breekbaar blijkt. Standpunten liggen tussen enkele coalitiepartijen ver uiteen en de hoop is dat de coalitie steun gaat krijgen van de oppositie als zij er samen niet uit gaan komen. Vandaar dat dit coalitieakkoord de naam heeft meegekregen: ‘De toekomst vormen we samen.’ De kersverse D66 wethouder Peter Snoeren roept nadrukkelijk op tot een versterking van de kaderstellende rol van de raad.

De oppositie had maar liefst elf moties ingediend en de breekbaarheid van dit college kwam gelijk aan het licht. Waar GroenLinks en de SP mordicus tegen het bouwen in Parkhout waren draaide zij nu om de brij heen. SP en GroenLinks willen nu eerst kijken naar de haalbaarheidsstudies en gaven geen duidelijk antwoord op de simpele vraag of ze nu wel of niet willen bouwen in Parkhout.

Martin Monrooij van de Christen Unie zegt: ‘VVD in Nieuwegein is voor deregulering, maar kan in raad geen enkel voorbeeld van overbodige regel noemen.’ Herman Troost van de VSP over de invoering van toeristenbelasting in Nieuwegein: ‘Wat een onzinnigheid die invoering van de toeristenbelasting: “Nieuwegein is Parijs niet!”

Ook de OZB gaat flink omhoog in Nieuwegein. De oppositie diende ook een motie in om de reeds ingevoerde koopzondag te evalueren, deze werd aangenomen. Hoe zal de SP hier mee omgaan? Zij waren tegen de koopzondagen maar zitten nu met de VVD in het college.

Op het eind van de avond, rond 01.00 uur is iedereen beëdigd en weten we dat de oppositie op scherp staat en dat het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders er een hele uitdaging aan hebben om de boel bij elkaar te houden. Maar, nog belangrijker; hoe sommige besluiten te verklaren aan de kiezers. Martin Monrooij (CU) werd opnieuw benoemd tot vice-voorzitter van de gemeenteraad van Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk