Opnieuw bijzondere vondst in Het Klooster

Op bedrijventerrein het Klooster is opnieuw een zeldzame archeologische vondst gedaan. Het gaat om een vrijwel complete Romeinse helm van het type Weisenau, uit de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. Eerder werd in Het Klooster al een zeldzame zwaard opgegraven en begin 2017 werden skeletten gevonden uit de Swifterbantcultuur. Deze cultuur is pas ontdekt in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het zou gaan om een van de oudste resten van een nederzettingen uit het Mesolithicum en Neolithicum (5300 – 3400 voor Christus). In het graf lagen een moeder met haar dochter. Hiermee heeft Nieuwegein de oudste baby van het land. Onderzoekers van de Harvard Medical School in Amerika en het Leids Universitair Medisch Centrum hebben uit ruim 6000 jaar oude botjes DNA weten te halen.

Hieronder een voorbeeld van een Romeinse helm van het type Weisenau

Wethouder Ellie Eggengoor: “Het is iedere keer weer een verrassing wat we in het Klooster aantreffen. Ook nu weer gaat het om een bijzonder en zeldzaam voorwerp, en bovendien in vrijwel complete staat. Een mooie toevoeging aan eerdere vondsten!”

Blok klei
De helm is afgelopen zomer door RAAP en BAAC in een diepe kuil gevonden en in zijn geheel in een blok klei eruit gelicht. Onlangs is in restauratieatelier Restaura met röntgenfoto’s zichtbaar geworden dat er een complete helm in de klei zit. Van de helm ontbreken alleen de wangkleppen en delen van de nekbeschermer. Deze helmen zijn meestal van ijzer gemaakt, soms ook met een koperlegering.

De helmen werden aanvankelijk gedragen door voetsoldaten (infanterie) van de hulptroepen van de Romeinse staat, en later ook door legioenssoldaten. Hoewel deze helmen in de Romeinse tijd zeker niet zeldzaam waren, zijn er niet veel bewaard gebleven. In Nederland zijn tot nog toe negen min of meer complete helmen van dit type gevonden, waarvan drie uit een voormalige Rijnbedding tussen Wijk bij Duurstede en Rijswijk.

Veengebied
Hoewel het vermoeden tijdens de opgraving al bestond dat de kuil uit de Romeinse tijd stamt, was het toch een verassing. De opgraving heeft namelijk bijna uitsluitend middeleeuwse sporen en vondsten opgeleverd, waaronder een bijzonder ridderzwaard en voorwerpen die vooral met visvangst te maken hebben. Deze Romeinse vondst is dus een toevalstreffer.

In de Romeinse tijd bevond zich hier een veengebied, waar vee graasde. Een nederzetting is niet aangetroffen, die lag waarschijnlijk verder naar het noorden. De helm komt uit een kuil die in het veen is gegraven, samen met de scherven van een handgevormde ‘inheemse’ pot met oortjes en een Romeinse standamfoor.

De bijzondere aard van de vondsten is een aanwijzing dat het hier gaat om een symbolische handeling of ritueel. Het lijken de resten van een overgangsrite, waarbij de eigenaar van de helm zijn militaire leven inruilde voor een civiele.

Hieronder de gevonden helm in Het Klooster in Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren