Opkomst hoger bij waterschapsverkiezingen

Gisteravond heeft het stembureau de voorlopige uitslag bekend gemaakt van de verkiezingen voor het algemeen bestuur. Het opkomstpercentage lag hoger dan vier jaar geleden: 21,64%. In 1999 was het percentage 20,4%. Ook zijn er meer vrouwelijke kandidaten gekozen: 7 ten opzichte van 3 vrouwen in de vorige bestuursperiode.

De uitslag is voorlopig omdat er nog beroep mogelijk is bij de Raad van State. Op 20 juni om 10.00 uur maakt het stembureau de definitieve uitslag bekend.

Het net gekozen algemeen bestuur, dat op 5 september geïnstalleerd wordt, is voor meer dan de helft nieuw. 18 van de 30 zetels worden ingenomen door ‘nieuwelingen’. Nieuwegein heeft de volgende 2 bestuurders: Riet van der Nat, categorie ingezetenen en Klaas Ypma, categorie gebouwd.

Wat was nu de motivatie van Riet van der Nat om mee te doen:

‘Ik ben lid van de Nieuwegeinse gemeenteraad. Van 1986-2002 was ik wethouder, o.a. van milieu en stadsbeheer. Natuurvriendelijke oevers, rioolplan, baggerplan en waterplan speelden een rol. Deze onderwerpen raken steeds de directe belangen en woonomgeving van inwoners. Altijd was er overleg met het hoogheemraadschap. Mijn ervaring kan ertoe bijdragen samenwerking tussen provincie, gemeenten en hoogheemraadschap te bevorderen.’

‘De samenleving wordt zich gelukkig steeds bewuster van het belang van water. Schoon (drink)water, wateroverlast en klimaatverandering zijn concrete zaken die iedereen aangaan. Water heeft ruimte nodig. Daarover moet onderhandeld worden in een stedelijk gebied waar inrichten van de ruimte (bijv. voor woningbouw) en meervoudig ruimtegebruik belangrijke discussiepunten zijn.’

Riet van der Nat stelt de volgende doelen:

bewoners/bedrijven/belangenorganisaties vroegtijdig betrekken bij de plannen.

bevorderen/stimuleren van het maken van waterplannen door gemeenten.

duurzaam waterbeheer bevorderen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk