Opheffing Gemeenschappelijke Regeling WMMN

Samenvatting: Nieuwegein heeft samen met 21 andere regiogemeenten een Gemeenschappelijke Regeling (GR) “Welstand en Monumenten Midden Nederland” voor de onafhankelijke advisering bij de toets van bouwaanvragen aan welstandseisen. Het Algemeen Bestuur van de GR heeft eind september besloten de GR op te heffen. Er is pas sprake van opheffing als de raden van ten minste 15 (2/3 deel) van de deelnemende gemeenten hiertoe eensluidend besluiten.

Door meerdere ontwikkelingen neemt de afname van diensten van WMMN af wat de financiële exploitatie onder druk zet. Daarnaast is geconcludeerd dat de GR vorm verouderd is en niet flexibel kan inspelen op ontwikkelingen en de verschillende eisen en wensen van de deelnemende gemeenten. Het liquidatieplan dat t.b.v. de opheffing is opgesteld, gaat uit van opheffing per 1 januari 2017.

Als gemeenten dat wensen kunnen ze onder vastgestelde voorwaarden uittreden. De dienstverlening van de GR wordt tot aan de feitelijke opheffing sowieso gegarandeerd. Daarna gaat WMMN waarschijnlijk over in een stichtingsvorm met dienstverlening op basis van overeenkomsten. Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met opheffing op de wijze die in het liquidatieplan is opgenomen. De invulling van de toekomstige dienstverlening komt nader aan de orde wanneer medio 2014 het nieuwe welstandsbeleid wordt vastgesteld.

Beslispunten: Instemmen met bijgevoegd raadsvoorstel over het:

1. Opheffen van de Gemeenschappelijke Regeling Welstand en Monumenten Midden Nederland per 1 januari 2017, en;
2. Vaststellen van het liquidatieplan van 4 oktober 2013 t.b.v. de opheffing.

Akkoord met voorstel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk