Open Monumentendag Prinses Beatrixsluis druk bezocht

Ongeveer 750 bezoekers bezochten afgelopen zaterdag de Prinses Beatrixsluis. Het was de hele dag druk. Het grootste deel van de bezoekers nam deel aan een rondleiding door de bedienruimte en een van de heftorens.

De drukte ontstond al voor openingstijd. Veel mensen moesten even wachten op hun rondleiding maar keken in de tussentijd hun ogen uit op het vrij toegankelijk deel van het sluiscomplex of gingen leuke gesprekken aan bij de informatiestands. Ook patrouilleschip de RWS-24, die vlakbij in het Lekkanaal lag, had veel aanloop aan boord.

De bezoekers waren unaniem enthousiast. Sommigen kenden de sluis goed en hebben de bouw van de 3e kolk op de voet gevolgd, anderen kwamen voor het eerst en soms van heinde en ver. Jong en oud vond het mooi om in de witte huisjes te kijken. Van hier uit worden alle drie de sluiskolken bediend. Op het balkon van de heftoren was goed zichtbaar hoe de twee historische kolken en de 3e kolk werken, wat de verschillen zijn, hoe vooraf goed is nagedacht over later onderhoud en hoe ook met natuur en duurzaamheid rekening wordt gehouden.

De drukte was ook voor schippers bijzonder. Zo meldde een schippersvrouw: ‘Toen wij gingen schutten stonden heel veel toeschouwers te kijken. Ik heb mijn armen lam gezwaaid naar alle kindjes.’

Beatrixsluis

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk