Open die boeken!

Ik heb vernomen dat het politiek café in Nieuwegein zijn deuren heeft gesloten of is het haar deuren? Het zal wel zijn deuren zijn, want de mannen maakten daar de dienst uit naar ik heb begrepen.

Bijna 11 jaar geleden waren er een paar mensen die meenden dat de politiek en het bedrijfsleven te ver uit elkaar stonden. Dus een duidelijke noodkreet van het bedrijfsleven waarop de politiek destijds positief reageerde. Dus de geboorte van het politieke café in Nieuwegein. Met veel sponsoren, de gemeente, de Rabobank en nog een heleboel en natuurlijk de club van honderd. Veel politici en mensen uit het bedrijfsleven werden lid van die club van honderd.

Vele avonden met interessante gasten maar ook wel met mensen waarvan je dacht: ‘onder welke steen hebben ze deze gevonden?’ De lokale politiek zou hier veel informatie kunnen krijgen over de wensen en gedachten van de lokale ondernemers en dat ging ook een hele tijd goed maar naar ik nu begrijp zijn er nog maar 6 leden van de gemeenteraad lid. Met andere woorden, 27 leden niet. Hebben zij naast hun erkende en bekende bezwaren geen interesse in de lokale ondernemers?

Ik verwacht niet dat Martin Monrooij lid is van de club van honderd en de leden van de SP fractie ook niet want dat is natuurlijk samenzweren met de vijand. Maar de andere leden van de raad zouden toch allemaal gewoon lid kunnen zijn.

Vanuit het bedrijfsleven hoor je nu de opmerking gemaakt worden: ‘We hebben nu geen tijd meer om te komen want de zaken gaan weer goed.’ Begrijp ik het nu goed dat als de zaken slecht gaan dan hebben ze de lokale politiek nodig, maar als het beter gaat kunnen die weer terug in hun hok gezet worden? Rare jongens en meisjes die ondernemers!

En het bestuur van deze club, valt die iets te verwijten? Misschien wel maar dat mag u lekker zelf beoordelen. Na de wisseling van presentator zag je al een lichte teruggang. U weet wel Jan van Hoeflaken stopte en Bert Lubbinge kwam er voor in de plaats. Maar niet voordat men nog een poging had ondernomen met Raymond de Jong, maar die werd netjes via de zijdeur afgevoerd. Maar het bestuur is misschien ook wel te lang zelf blijven zitten.

Ik heb altijd een stelregel gehoord dat je als voorzitter maar een beperkte houdbaarheid hebt. En dat is tussen de 4 en 6 jaar en daarna moet je weg wezen. Hoeveel jaar heeft die voorzitter van het politieke café er gezeten? U raad het al, hij is begonnen aan de klus en is vervolgens niet meer weg te krijgen, een soort Blatter, u weet wel die niet weg te krijgen was als voorzitter van de UEFA. Daar moest men zelfs Justitie voor inschakelen. Misschien begrijpt deze voorzitter deze hint wel!

Je opstellen als een dictator is altijd gedoemd te mislukken. Mensen gaan dat doorzien en zullen daar tegen in gaan, maar daarin schuilt ook een gevaar. Wat als het bestuur zoveel macht heeft dat het kan doen en laten wat ze willen? Is er weleens opening gegeven van de boeken? Financieel gezien dus. Een club van honderd, meerdere grote sponsors. Over hoeveel geld praten we dan op seizoen basis?

Op het hoogtepunt waren er bijna of iets meer dan 150 leden van club van honderd. Dat is dus 15.000 euro. En dan nog de andere sponsors bij elkaar misschien een bedrag van 10.000 euro dat is al 25.000 euro. Gemiddeld 10 avonden per seizoen, dus 2.500 euro aan drankjes en hapjes want de zalen werden gesponsord toch? De een drinkt iets meer als de ander maar als je uit gaat van gemiddeld 15 euro per persoon moeten er elke keer 166 mensen op die avonden aanwezig zijn. Gelooft u het? Nou ik niet. Dus gooi die boeken eens open maak je zelf transparant.

Met hartelijke groet
Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk