Katern

Open club avond ‘Er is meer te winnen in de sport’

Wat denk je als een kind met blauwe plekken op de training komt? Wat doe je als je ziet dat een kind agressief toegeschreeuwd wordt langs de lijn? Zijn dit nu signalen van kindermishandeling of niet? Peter Snoeren (wethouder jeugdhulp): “Velen weten niet zo goed wat ze hier mee kunnen doen. Wat wel kan is het bespreekbaar maken binnen je club of bellen met Veilig Thuis voor advies, ook bij twijfel. Geweld komt overal voor en stopt nooit vanzelf. Een persoon die in actie komt, is vaak genoeg.” Dat is de reden dat Sport ID, GGDru en de gemeente een open club avond organiseren over dit thema.

Tijdens deze avond vertellen sportverenigingen wat zij doen aan een veilig en sportief klimaat voor kinderen binnen de vereniging. Daarnaast zal de organisatie Veilig Thuis zich voorstellen en ingaan op het thema signaleren en melden van kindermis-handeling. Meer informatie of aanmelden? Mail: info@sportidnieuwegein.nl. En hou de website www.nieuwegein.nl/onzekinderenveilig in de gaten!

Alle verenigingen in Nieuwegein hebben onlangs een vragenlijst ontvangen over het thema kindermishandeling. Uit de resultaten blijkt dat veel verenigingen weleens signaleren dat het niet goed gaat met een kind binnen hun vereniging. Duidelijk zichtbaar is bijvoorbeeld agressief gedrag van een ouder naar een kind langs de lijn van het veld, zowel verbaal als fysiek. Soms is het minder zichtbaar, maar valt het wel op dat een kind wat meer terug getrokken is of zich anders gedraagt.

Binnen veel verenigingen is er een vertrouwenspersoon aangesteld, waarmee zorgen of problemen besproken kunnen worden. Veel verenigingen hebben aangegeven behoefte te hebben aan ondersteuning als het gaat om het herkennen, signaleren en melden van kindermishandeling. Bijvoorbeeld meer voorlichting, duidelijkheid over bij wie men zorgen en signalen kan melden, kennisuitwisseling met andere verenigingen en kennismaking met organisaties als Geynwijs en Veilig Thuis. Het onderzoek was een initiatief van de denktank ‘onze kinderen veilig’, bestaande uit vertegenwoordigers van 3 sportverenigingen, Sport ID en Veilig Thuis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk