Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk

Boeren, Burgers en Buitenlui. Dat is het thema van het Monumentenweekend 2017. Wie vallen hier nu beter onder dan oude schippers??? Deze burger, zonder poeha, waren buitenlui bij uitstek. En wie weet er nog dat het schippersberoep onder meer is ontstaan vanuit de agrarische sector waarbij boeren hun producten naar de markten vervoerden? Daarom is er tijdens Monumentendag op zaterdag 9 september van 10.00 uur tot 18.00 uur Open Botendag bij Museumhaven Vreeswijk. De eigenaren vertellen u graag over de geschiedenis, het leven aan boord en de bijzondere eigenschappen van hun monumentale schepen.

Varend erfgoed heeft een bijzondere plaats in het totaal van ons cultuurhistorisch erfgoed. Historische bedrijfsvaartuigen illustreren namelijk het verhaal van de rijke Nederlandsche scheepvaartgeschiedenis. Museumwerf Vreeswijk en de scheepseigenaren in de Museumhaven vinden het van groot belang dat varend erfgoed behouden blijft voor toekomstige generaties. Daarom is het noodzakelijk dat er ligplaatsen zijn voor historische schepen, zoals in de Museumhaven Vreeswijk in Nieuwegein. Ook is het van belang dat er plekken zijn, én blijven, waar historische schepen kunnen worden onderhouden, gerepareerd en gerestaureerd.

Dankzij de inzet van de particuliere eigenaren van de schepen blijft ons varend erfgoed behouden. De scheepseigenaren vertellen er graag over!
Museumhaven Vreeswijk ligt aan de Prins Hendriklaan en is onderdeel van Museumwerf Vreeswijk, gevestigd aan Wierselaan 113 in Nieuwegein. Tijdens Open Monumentendag is de Museumwerf geopend en gratis toegankelijk.

Fietsroute
Naast de oude schepen zijn in Nieuwegein nog 14 andere deelnemers te bewonderen. Een fietsroute hierlangs is beschikbaar. Eén van deze deelnemers is het monumentale woonschip Mississippi aan de Utrechtse Straatweg. Een artikel over dit drijvende erfgoed, opgebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen, verscheen onlangs in de Cronyck de Geyn. Exemplaren van deze uitgave zijn af te halen bij Museumwerf Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren