Katern

Oosterlicht College ontvangt keurmerk Cultuurprofielschool

Op 31 januari zal in bijzijn van de wethouder van onderwijs van de gemeente Nieuwegein, mw. van den Berg, het keurmerk Cultuurprofielschool aan de gevel van het Oosterlicht College in Nieuwegein worden bevestigd. Dit is een landelijk kwaliteitskeurmerk dat wordt uitgereikt door de Vereniging Cultuurprofielscholen. Deze vereniging is onder toezicht van het ministerie voor OC&W opgericht en heeft een lijst van eisen opgesteld waar een Cultuurprofielschool aan moet voldoen. Op dit moment hebben 33 scholen in Nederland dit keurmerk. De visitatiecommissie van deze vereniging heeft in december een dag het Oosterlicht College bezocht.
De commissie sprak met directie, docenten en leerlingen, kreeg een uitgebreide rondleiding door het gebouw aan de Dieselbaan en bezocht een aantal lessen. Voorafgaand aan dit bezoek had de commissie zich al verdiept in het beleidsplan cultuureducatie, in leerplannen, lessentabellen en projectbeschrijvingen van de school.

Het oordeel van de commissie was een volmondig en unaniem ‘ja’ voor het kwaliteitskeurmerk voor het Oosterlicht College Nieuwegein. Hiermee krijgt de jarenlange traditie van het Oosterlicht College als Cultuurschool, een gouden randje. Het Oosterlicht College Nieuwegein is de enige school voor voortgezet onderwijs in de regio met een eigen theater. Hier worden tal van schooleigen en professionele (muziek)theatervoorstellingen uitgevoerd. De school heeft expressieklassen met meer lesuren in de kunstvakken en het vak beeldend en drama als examenvak. In haar visie op cultuureducatie heeft de school als motto: ‘Stimuleer het talent en de creatieve daadkracht.’   Dit wordt vormgegeven in leerlijnen op het gebied van presenteren, cultureel erfgoed, nieuwe media, de verschillende kunstdisciplines en literatuur van klas 1 tot 6.

Belangrijk voor een Cultuurprofielschool is dat alle leerlingen in- en buiten de lessen aan het culturele aanbod kunnen deelnemen. Op het Oosterlicht College is elk schoolvak dan ook betrokken bij het cultuurprofiel. Dit profiel draagt in grote mate bij aan het realiseren van de kernwaarden die de school hanteert: respect, kwaliteit, vertrouwen, durf en samenwerking. En, zoals de rector  van de school de heer Kentson het verwoordt: ‘Kennis is zeer belangrijk, maar met kennis alleen kom je er niet. Het is dan ook niet óf kennis, óf cultuur. De samenleving van vandaag en morgen vraagt om goed opgeleide, creatieve mensen die nieuwe oplossingen weten te bedenken voor vaak oude problemen.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk