Ook het PIENTER-onderzoek in Nieuwegein

‘Zijn we in Nederland nog goed beschermd tegen infectieziekten zoals polio of mazelen?’ Dat is de centrale vraag bij het PIENTER-onderzoek dat deze week in Nieuwegein van start gaat. Om daar achter te komen krijgen ongeveer 500 inwoners tussen 0 en 89 jaar binnenkort een uitnodiging om mee te doen aan het PIENTER-onderzoek. Dit landelijke onderzoek wordt in 48 Nederlandse gemeenten uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in samenwerking met de gemeente Nieuwegein en de GGD regio Utrecht.

Diegenen die zijn uitgenodigd om mee te doen, vullen een vragenlijst in over hun gezondheid. Ook krijgen de deelnemers een uitnodiging om langs te komen op een spreekuur voor een bloed- en speekselonderzoek. Tijdens dat spreekuur is er een mogelijkheid om mee te doen aan een extra aanvullend onderzoek naar antibioticaresistentie. De deelnemers ontvangen hiervoor een cadeaubon. Meedoen aan het PIENTER-onderzoek is geheel vrijwillig.

De resultaten van dit onderzoek laten zien hoe goed Nederlanders beschermd zijn tegen infectieziekten waartegen gevaccineerd wordt. Waar vroeger veel mensen aan infectieziekten stierven, is men daar tegenwoordig veel beter tegen beschermd. Door grotere welvaart en verbeterde hygiëne maar ook door vaccinaties. Zo’n 95% van de Nederlandse kinderen doet mee aan het Rijksvaccinatieprogramma. Al bijna zestig jaar geeft dit vaccinatieprogramma bescherming tegen infectieziekten die nu weinig meer voorkomen. Als die bescherming vermindert, wordt de kans op epidemieën groter. Daarom moet regelmatig onderzocht worden of de bescherming tegen infectieziekten nog optimaal is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk