Ontwikkelingsplan Binnenstad

Na acht jaar praten en veel papier, nu bouwen.

Aan het eind van deze maand komt het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad voor iedereen beschikbaar. Aan het einde van 1997 is het toen zittende college gestart met plannen voor revitalisering van het gebied City Plaza en omgeving. De rechthoek die wij nu onze “Binnenstad” noemen. Jammer genoeg waren de plannen begin 1998 nog te abstract om onderdeel te kunnen zijn in de verkiezingscampagnes van de politieke partijen.

Het nieuwe college, waar ik deel van uit maakte, ging verder op de ingeslagen weg. In december 1998 kwam het college met het Masterplan Binnenstad Nieuwegein 2010 naar buiten. De plannen werden door de raad aanvaard. Uiteraard was lang niet iedereen tevreden en werd een referendum verzoek ingediend. Het eerste Nieuwegeinse referendum werd op 23 juni 1999 gehouden. Het referendum had een te lage opkomst. Dat kwam de voorstanders goed uit, maar was een grote teleurstelling voor de tegenstanders. Een enquête die later werd gehouden onder de Nieuwegeinse bevolking laat zien dat wanneer iedereen was gaan stemmen de voor en tegenstanders elkaar redelijk in evenwicht zouden hebben gehouden. Ook al is niet iedereen daar van overtuigd, bij de verdere plannen is wel degelijk rekening gehouden met een deel van de kritiek.

De volgende stap was de ontwikkeling van het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad. Een plan met veel deelnota’s waarbij het onderwerp verkeer/vervoer en parkeren de smaakmakers waren. Het College heeft in tien inspraakbijeenkomsten de plannen gepresenteerd, alle reacties verzameld en van commentaar voorzien. Het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad is door de raad in 2001 aanvaard. Er was door het referendum veel tijd verloren gegaan. Het projectbureau Binnenstad was gedeeltelijk ontmanteld en moest weer opnieuw opgestart worden. Om die reden was het college en een deel van de raad niet bereid om het ontwikkelingsplan onderdeel te laten zijn van de verkiezingencampagne 2002.

Toch speelde de plannen voor de Binnenstad wel degelijk mee in de verkiezingscampagnes. Maar misschien nog wel belangrijker was de opkomst van Pim Fortuyn en het goede resultaat van Leefbaar Utrecht een jaar daarvoor. In ieder geval was de uitslag van de verkiezingen voor de partijen die deel namen aan het college een grote teleurstelling. Leefbaar Nieuwegein kwam uit het niets op zeven zetels. Deze uitslag had op het onderwerp Binnenstad bij de college onderhandelingen een grote invloed. De plannen zijn aangepast en het bouwvolume is teruggedrongen. Daarbij werd het tekort groter, de bouw van kantoren is nu eenmaal de kostendrager en wanneer er niet gesneden wordt in de plannen voor de culturele voorzieningen gaat het financiële evenwicht verloren. Ook de verslechterde economische situatie heeft daaraan bijgedragen.

Wij zijn als VVD-fractie blij dat het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad nu openbaar wordt. Wat wij er van gezien en besproken hebben in de raadscommissie Binnenstad geeft ons vertrouwen voor de toekomst. Er is nu in acht jaar veel papier geproduceerd. Er zijn veel inspraak en informatie mogelijkheden over de plannen geweest. Er kan nu aan de plannen niet veel meer worden veranderd. Er zijn met verschillende partijen afspraken gemaakt die richtinggevend zijn voor het eindresultaat. Daarvan is het vastgoedfonds Corio de belangrijkste partner als eigenaar van de meeste winkels. Maar er zijn veel meer partijen betrokken bij de realisering van onze vernieuwde Binnenstad. Ik hoop dat de Nieuwegeiners zich kunnen vinden in het eindresultaat zoals beschreven in het O.O.B. en er werkelijk gestart kan worden met de bouw in de loop van 2005.

H.F. (Herman) Idema

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk