Ontwerpbestemmingsplan Doorslagzone

Het ontwerpbestemmingsplan Doorslagzone, dat nodig is om met de bouw van de Doorslagzone te kunnen starten, is klaar voor inspraak. Nog tot 30 maart ligt het ontwerpbestemmingsplan samen met de ontwerpomgevingsvergunning ter inzage en kun je een zienswijze indienen. Het bestemmingsplan geeft aan wat er in het gebied gebouwd mag worden, en hoe dat gebruikt mag worden. Op deze pagina lees je alles over het ontwerpbestemmingsplan, het bijbehorende ontwerpbesluit omgevingsvergunning en ontwerpbesluit hogerewaarden Doorslagzone en hoe je hierop kunt reageren.

Waarom een nieuw Ontwerpbestemmingsplan?
Voor de zomer van 2020 kon je reageren op de bouwplannen van ontwikkelaars Koopmans TBI / NEOO voor de Doorslagzone, het gebied voor het Stadshuis en theater De KOM aan het Doorslag-kanaal. In totaal komen hier 452 woningen in vier duurzame gebouwen, waaronder koopwoningen en vrije sector-, midden- en sociale huurwoningen voor starters en senioren. Ook is er plek voor groen en horeca. De online presentatie van het Definitief Ontwerp is hier terug te vinden. Maar de plannen passen niet in het bestaande bestemmingsplan, daarom moet het bestemmingsplan worden aangepast.

Hoe zit dat?
De Doorslagzone valt niet onder het Ontwerpbestemmingsplan Binnenstad (City) Nieuwegein dat tot 16 december 2020 ter inzage lag, maar nog onder het oude bestemmingsplan van 2007. Dat geeft aan dat het gebied waar straks de woongebouwen van de Doorslagzone moeten komen voor een deel geschikt is voor woningbouw tot 42 meter, en voor een deel voor kantoren tot 90 meter (langs de Zuidstedeweg). Ook zijn andere gebieden nu nog bedoeld voor ‘verblijfs- en verkeersdoeleinden’. Dat klopt niet met het Definitief Ontwerp voor de Doorslagzone, waarin in het gebied 452 woningen gepland staan. Daarom moeten deze functies van het oude bestemmingsplan eerst worden aangepast voor de bouw kan starten.

Die aanpassingen worden gedaan met het ontwerpbestemmingsplan Doorslagzone. Begin februari is het ontwerpbestemmingsplan afgerond. De stukken hiervan zijn te vinden onder het kopje “Documenten ontwerpbestemmingsplan” hiernaast.

Wat ging hieraan vooraf?
Het ontwerpbestemmingsplan bouwt voort op OOB2013, en sluit aan bij de uitgangspunten zoals uitgezet in het Koersdocument City. Deze documenten zijn opgesteld met zo veel mogelijk input vanuit Nieuwegeiners. Bovendien hebben omwonenden en geïnteresseerden voor de zomer ook kunnen reageren op het door de ontwikkelaar NEOO ontwikkelde Voorlopig Ontwerp (VO).

Deze reacties werden waar mogelijk ingepast in het Definitief Ontwerp (DO), dat afgelopen herfst online werd gepresenteerd. Op basis daarvan is het ontwerpbestemmingsplan Doorslagzone ontwikkeld.

Wat staat er in het ontwerpbestemmingsplan?
De regels van het ontwerpbestemmingsplan zeggen kortgezegd het volgende:

  • Het gebied is met name bedoeld voor bestemming ‘gemengd A3’. Gemengd A3 betekent wonen, eventueel in combinatie met de uitoefening van een aan-huis-gebonden beroep (zie artikel 7.2 van de regels van het bestemmingsplan voor wat daar onder valt).
  • Ook is er horeca in de categorieën 1 en 2 toegestaan: dat wil zeggen (onder andere) café’s, bakkerijen, afhaal- of koffiezaken die ’s avonds voor weinig overlast zorgen (categorie 1) en restaurants, zalenverhuren en cafés die ook in de avond open mogen zijn (categorie 2).
  • Bebouwing mag maximaal tussen de 50 en 70 meter hoog worden.
  • Er zijn niet meer dan 452 woningen toegestaan en er mag niet meer dan 650m2 vloeroppervlak voor horeca komen.
  • De tweede bestemming is verkeer-verblijfsgebied: wegen, straten, wandel- en fietspaden en trappen gericht op verblijf en doorgaand verkeer. Terrassen en markten zijn toegestaan.

Dat betekent dat het bestemmingsplan zogenoemde ‘gestapelde woningbouw’ mogelijk maakt, samen met twee plekken voor restaurants, cafés of andere kleine horeca. Alles zal in vier gebouwen worden geplaatst, die 70, 33, 55 en 36 meter hoog worden. Ook komt er ruimte waar je ook als niet-bewoner in kunt rondlopen en ontspannen: het verblijfsplein, rond de trappen naar het stadsplein en een binnentuin en ontmoetingsplein die een deel van de dag vrij toegankelijk zijn.

Reageren
Het ontwerpbestemmingsplan ligt nog tot 30 maart ter inzage. Je kunt de stukken bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Wat kan ik inzien?

  • De verbeelding van het ontwerpbestemmingsplan: de kaart waarop het ontwerpbestemmingsplan is ingetekend;
  • De toelichting op het ontwerpbestemmingsplan, waarin wordt beschreven wat het bestemmingsplan zegt, en hoe het ontstaan is;
  • De regels voor het ontwerpbestemmingsplan, waarin staat wat wel en niet mag in het gebied;
  • De algemene regels
  • Een toelichting op de regels van het ontwerpbestemmingsplan;
  • Het ontwerpbesluit Hogere Waarden

Wil je het ontwerpbestemmingsplan liever offline inzien? Het bestemmingsplan ligt ook bij de receptie in het Stadshuis en is daar te bekijken.

Wil je reageren op het ontwerpbestemmingsplan? Dat doe je door een zienswijze in te dienen. Dat kan tot en met 30 maart op de volgende manieren:

  • Schriftelijk: Door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein, Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein, onder vermelding van zienswijze Ontwerpbestemmingsplan Doorslagzone (en/of zienswijze Ontwerpomgevingsvergunning Doorslagzone);
  • Mondeling: op afspraak bij de heer M. Broersma (06-11790572);
  • Digitaal: Met het formulier “Zienswijze ruimtelijke plan(nen)“, te vinden op de site van de gemeente.

Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar city@nieuwegein.nl.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk