Ons Erfgoed: ‘De Nedereindseweg 112-114’

Nieuwegein heeft op dit moment 36 gemeentelijke monumenten en 53 Rijksmonumenten. Twaalf andere gebouwen en één sluis zijn enkele jaren geleden ook in aanmerking gekomen voor de status van Gemeentelijk monument. Dit om het cultureel erfgoed in Nieuwegein te behouden. Martin Reijmerink zal wekelijks hier de monumenten behandelen. Deze week het oudste gebouw uit Nieuwegein aan de Nedereindseweg in Jutphaas, Een Rijksmonument.

’De in de volksmond ‘Oude pastorie’ heeft een dubbel zadeldak. Het rechter (= oostelijk) deel is nog in de oorspronkelijke staat uit 1407 met onder meer ongeschaafde balken, een trappenhuis opgetrokken langs één boomstam, enzovoorts. Achter het pand staat een schuurtje onder een met rode pannen belegd zadeldak, eveneens uit 1407. Het is gebouwd rond de waterput die bij het pand hoort.’ Klik hier om het verhaal te lezen over het oudste gebouw dat Nieuwegein rijk is..

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren