Onderzoek mezensterfte in relatie tot chemische buxusmotbestrijding in Nieuwegein

Er zijn op dit moment erg veel buxusmotten. Omdat deze vlindertjes een buxus kunnen veranderen in een dorre bos met sprieten zonder blaadjes, grijpen veel mensen naar de gifspuit. In Nieuwegein zijn veel buxussen doodgegaan ondanks het behandelen met een bestrijdingsmiddel. Maar wat is het effect van dit bestrijdingsmiddel op de vogels die de motjes aan hun jongen voeren met de rupsen? CLM, het onafhankelijk kennis- en adviesbureau op het gebied van landbouw, voedsel, natuur en milieu, wil dit laten onderzoeken. Zij zijn daarom op zoek naar dode jonge mezen.

Hier in de wijk Galecop een nestje met dode mezen

‘Op zichzelf is sterfte onder jonge mezen heel normaal. CLM is dus niet geïnteresseerd in om het even welke dode jonge mees. Alleen wanneer ongewoon veel sterfte is onder de jonge mezen in een nestkast én de eigenaar van de tuin (of die van de buren) met een bestrijdingsmiddel heeft gespoten tegen buxusmotten, is er reden voor nader onderzoek’ aldus het CLM tegenover onze redactie.

Controleert u wel eens hoe het met de jongen in een nestkast in de tuin staat? En zijn veel mezen tegelijk doodgegaan, terwijl in de buurt met een bestrijdingsmiddel is gespoten tegen de buxusmot? Stop dan deze dode mezen in twee diepvrieszakken over elkaar, maak ze goed dicht en stop deze in de vriezer. Doe er een sticker op of briefje in op waarop staat:

– soort (koolmees of pimpelmees)
– datum wanneer u de dode jonge mezen heeft verzameld
– uw adres
– telefoonnummer
– uw e-mailadres

Als u vervolgens een e-mail stuurt naar guldemond@clm.nl, waarbij u ook een telefoonnummer vermeldt waarop we u kunnen bereiken, zorgt het CLM dat de vogels – na overleg – zo snel mogelijk worden opgehaald voor onderzoek. Mogelijk kunnen niet alle monsters worden geanalyseerd.

Het is niet bekend of er een relatie is tussen het gebruik van de bestrijdingsmiddelen en sterfte. Dat wil het CLM nu onderzoeken.

One thought on “Onderzoek mezensterfte in relatie tot chemische buxusmotbestrijding in Nieuwegein

 1. Hans Verdouw

  Onderzoek is altijd nuttig maar het zou beter zijn als er helemaal geen gif zou worden gebruikt in de tuintjes van particulieren.
  Het -massale – gebruik van bv. Roundup is desastreus voor ons milieu in onze voor – en achtertuinen.

  Mensen wordt wakker en zie hoe de natuur achteruit holt !!!

  Hans Verdouw
  Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk