Ondernemer gezocht fortterrein Overeindseweg

Het fortterrein aan de Overeindseweg is te koop. De gemeente Nieuwegein zoekt een initiatiefnemer voor de herontwikkeling van het unieke terrein. Nadat het terrein meer dan 100 jaar afgesloten is geweest, is de wens en behoefte ontstaan dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie met de daarbij behorende forten en overige complexen publiek toegankelijk wordt. De verkoop van het fortterrein Overeindseweg gebeurt via openbare inschrijving. Inschrijving staat voor iedereen open, de markt wordt uitgedaagd om met creatieve ideeën te komen. Geїnteresseerden kunnen tot en met 17 november hun inspirerende visie bij de gemeente Nieuwegein indienen.

Aan de Overeindseweg ligt een prachtig terrein met restanten van de Hollandse Waterlinie, zoals een houten artillerieloods en een betonnen bomvrij wachthuis. De zogenoemde ‘Batterijen aan de Overeindseweg’ werden in 1871-1873 aangelegd als voorpost voor Fort Jutphaas. Het fortterrein aan de Overeindseweg ligt aan de noordzijde van het Amsterdam Rijnkanaal, ter hoogte van de Plofsluis. Het terrein en de gebouwen zijn voor velerlei doeleinden geschikt, er zijn volop mogelijkheden. Te denken valt aan kleinschalige bedrijvigheid zoals vestiging van een architectenbureau, buitensportvoorzieningen zoals een scoutingclub of dagrecreatieve voorzieningen. Dit zijn maar voorbeelden, de gemeente laat zich graag verrassen door een creatieve invulling.

Na een aantal kijkdagen op het terrein gaat nu de selectiefase van start. De eerste selectiefase is gericht op het verzamelen van een groot aantal inspirerende ideeën. Gevraagd wordt om een beknopte, maar inspirerende visie bestaande uit een aansprekend concept en een beeld van de beoogde aanpak. De voorwaarden hiervoor zijn te vinden in de ‘herontwikkelings- en selectieleidraad’. Daarbij schetst het ‘ruimtelijk kwaliteitskader’ op de website de kaders en randvoorwaarden waar mogelijke initiatieven op het terrein aan moeten voldoen. De drie meest beloftevolle, interessante en realistische ideeën worden geselecteerd voor de volgende fase.

Geїnteresseerden kunnen tot en met 17 november hun inspirerende visie bij de gemeente Nieuwegein indienen. Op vrijdag 31 oktober vindt er opnieuw een kijkdag op het terrein plaats. Eind november maakt een vakkundige selectiecommissie de top drie meest passende visies bekend. Uiteindelijk vindt half april 2015 de overdracht van het terrein aan de nieuwe eigenaar plaats.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk