Onderhoud aan oudere populieren en spinselmot

Op verschillende plekken in de gemeente staan oude populieren. Om de populieren veilig te houden, worden dertig bomen gesnoeid. Dit is nodig om er voor te zorgen dat de takken niet te zwaar worden en uitscheuren. Het gaat om populieren in de leeftijd van 55 tot zeventig jaar. Ze staan op mooie plekken. De locaties waar de oude populieren worden gesnoeid:

Klaverkamp (aantal 6)
Gildenborglaan (aantal 3)
Noorderstraat (aantal 1)
Noorderpad (aantal 2)
Lijsterbesstraat bij de tunnel (aantal 3)
Lijsterbesstraat 44 op het gazon (aantal 3)
Lijsterbesstraat 260 naast flat (aantal 1)
Midden in Park Oudegein en langs het fietspad (aantal 10)
Achter Herbergdrift 70 (aantal 1).

De oudste populier staat bij Verdistraat huisnummer 8. Deze boom wordt dit jaar niet gesnoeid. Op de Eikstraat worden ook twee oude zilveresdoorns gesnoeid zodat hun natuurlijke vorm behouden blijft.

Spinselmot

Zoals als elk jaar hebben de platanen weer last van afvallend blad, de ziekte komt elk jaar voor vlak voor de zomer. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de jonge bladeren aantast zodat ze geel/bruin worden en afvallen. De bomen hebben er verder geen hinder van en herstellen weer in loop van de zomer. Op sommige plekken komt de rups van de spinselmot ook weer voor. De rups van de spinselmot komt elk jaar op vaste planten terug. Het gaat om de vogelkers, meidoorn, kardinaalsmuts en sleedoorn. Deze planten worden soms helemaal kaal gegeten. Na een paar maanden is er weer hergroei. Het is meestal een vies en angstig gezicht maar de rupsen zijn niet schadelijk voor gezondheid. Bij aanraking laten de rupsen zich vallen. Het is een welkome aanvulling op het menu van jonge vogels die de rupsen eten.

Spinselmot

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk