Omvorming van populierenbos aan de Violier

Het populierenbos aan de Violier wordt vanaf eind februari of begin maart in opdracht van de gemeente omgevormd. Omwonenden zijn niet blij en voelen zich gepasseerd. De brief die de bewoners deze week in de bus kregen kwam totaal onverwacht ‘en bezwaar maken is niet meer mogelijk’, aldus Feike Reitsma. ‘De zware industriële machines en voertuigen staan al klaar. Als niemand hier iets tegen doet, begint over een paar weken de totale verwoesting van een prachtig natuurgebied!’ zegt Reitsma.

88 Bomen, in dit geval allemaal populieren, zullen worden gekapt met het oog op de toekomst. ‘De populieren kunnen namelijk een gevaar opleveren en tijdens een stevige storm omwaaien of zware takken verliezen, Er is vooraf onderzoek gedaan door een extern (boom technisch) bureau voor advies over de bomenkap. Ook is er onderzoek gedaan naar het flora- en faunabestand’ aldus de gemeente. Reitsma betwist dat er gevaar is en zegt: ‘De populieren staan er al, zolang de wijk bestaat en tot nog toe hebben de meeste populieren alle stormen doorstaan. De eerste bewoners van Hoog Zandveld weten nog te vertellen dat er al populieren stonden voor de Zandveldse weg was aangelegd. De tennisbaan aan de Anemoonstraat was toen een kersenboomgaard. Het populierenbos is het enige wat nog over is van dit eeuwenoude rivierenlandschap.’

Het bosperceel wordt omgevormd tot een gemengd bos met inheemse struiken. Er komen circa 68 bomen terug zoals elzen, sierkersen, populieren en een mammoetboom. lnheemse struiken zorgen voor diversiteit zodat er meer flora en fauna ontstaat voor vogels, zoogdieren en insecten. De nieuwe bomen en struiken worden meteen na de bomenkap geplant. De bomen zijn gemiddeld vier tot vijf meter hoog.

Tegelijk worden de sloten rondom het bosperceel uitgebaggerd. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek naar het flora- en faunabestand zijn acht vleermuiskasten opgehangen langs de wandelroute en foerageer gebied van de vleermuizen. De uilenkast die in het bosperceel hing, is inmiddels op een andere plek opgehangen in de bomen langs het fietspad aan de Violier.

Reitsma betreurt de gang van zaken en had liever gezien dat de gemeente een buurtbericht had verspreid voordat besloten zou worden tot deze ingrijpende vernieling. Helaas is er niets meer aan te doen. Inmiddels heeft Reitsma een noodkreet gestuurd aan de politiek. (Klik op het fotocameraatje voor de verstuurde email)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren