Ombouw tramlijn: waar staan we in Nieuwegein?

Langs de gehele regionale tramlijn zijn er sinds 4 juli volop bouwwerkzaamheden. Utrecht heeft zich vanaf die dag geschaard in de rij van de drie tramsteden waar BAM Infra Rail b.v. in opdracht van de provincie het spoor en de haltes vernieuwt. In Nieuwegein staat het werk momenteel vooral in het teken van het afbouwen van de nieuwe haltes en het spoor.

Voorbij het Amsterdam-Rijnkanaal sluit de tramlijn aan op de remise in Nieuwegein. Vanaf deze plek tot Nieuwegein-Centrum zijn alle nieuwe haltes zo goed als klaar. We zetten hier nu de puntjes op de ‘i’. Ook wordt de elektriciteit bij de haltes aangesloten. Als dit is geregeld, kunnen we aan de slag met het testen van de halte verlichting, beveiligingscamera’s, en de incheckpaaltjes. Bij de halte Nieuwegein-Stadscentrum is het werk vooral gericht op de installatie van de wisselverwarming en de aansturing van de seinen en wissels.

Haltes zo goed als klaar
Ook tussen Nieuwegein-Centrum en het eindpunt van de lijn in Nieuwegein-Zuid zijn de haltes nagenoeg klaar. Bij de halte Merwestein is de ruwbouw afgerond. Nu starten we met de installatie van de haltevoorzieningen. De lassers leggen hier de laatste hand aan het spoor. Daarna moet het spoor nog geslepen worden. Dit geeft nogal wat geluidsoverlast. We zijn ongeveer een uur bezig met het lassen van vier spoorstaven per locatie.

Slijpen van het spoor
Van 20 juli tot en met 25 juli voeren we het slijpwerk uit. Voor het slijpen rijdt een machine over het spoor die de spoorstaven slijpt. Bij het slijpen komen vonken vrij en deze werkzaamheden veroorzaken geluidshinder. De geluidshinder kunt u vooral ervaren wanneer de machine voor uw huis rijdt. De machine rijdt twee keer langs, omdat beide sporen worden geslepen.

Vlakbij het eindpunt werken we momenteel aan de verwarming en aansturing van de wissels, evenals de seinen. Langs het gehele deel van de tramlijn zijn de rijdraden van de vernieuwde bovenleiding nu opgehangen. De komende weken wordt er nog gewerkt aan de afwerking van de bovenleiding.

Werkzaamheden op zondagen
Tot en met half augustus werken we op zondagen bij de haltes en langs het spoor tussen Nieuwegein-Stadscentrum en IJsselstein-Zuid en Nieuwegein Stadscentrum en Nieuwegein-Zuid. Het gaat hierbij om werkzaamheden aan de bovenleiding, afrondende werkzaamheden en voorbereidend werk voor het testen van de tramlijn. Werken op zondag is nodig om het werk tijdig af te krijgen. Het gaat om kleinschalige werkzaamheden die geen grote hinder veroorzaken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk