OM legt verwarde vrouw doodslag ten laste na fatale aanval met mes in huisartsenpost Nieuwegein

Een verwarde vrouw uit Zeist die op maandag 11 september bezoekers van de huisartsenpost in het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein met een mes te lijf ging, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van doodslag en poging tot doodslag. Een vrouw in een rolstoel werd onwel toen zij met het mes werd belaagd en overleed. Twee mannen raakten door messteken gewond.

Volgens de officier van justitie rende de verdachte op de vrouw in de rolstoel af en sloeg en stak ze met het mes in de richting van haar hoofd en buik. De belaagde vrouw voelde zich genoodzaakt om uit haar rolstoel te komen en te vluchten, maar door die reactie ontstond een medische complicatie die haar fataal werd. Wat zij precies mankeerde, is nog onduidelijk.

Toen de zoon van de vrouw in de rolstoel zijn moeder te hulp schoot, zou de vrouw met het mes in de richting van zijn hoofd, nek en borst hebben gezwaaid. Hij kon het niet ontwijken en werd in zijn arm en rug gestoken. Het OM beschouwt dit als een poging tot doodslag. Een andere man die in zijn arm werd gestoken raakte minder ernstig gewond.

Nog veel onduidelijk
Wat de 30-jarige N.H. ertoe bracht om in de wachtruimte van de huisartsenpost om zich heen te steken, werd tijdens de eerste korte rechtszitting in haar zaak niet duidelijk. De politie meldde kort na het incident dat zij een patient was die de huisartsenpost bezocht. De verdachte was vandaag zelf niet aanwezig in de rechtbank en de verdenkingen werden niet inhoudelijk besproken.

Wel werd duidelijk dat zij op de dag van het steekincident brand heeft gesticht in een woning in Zeist. Zij draaide een gaskraan open en hield er een brandend waxinelichtje bij. Een dag eerder zou zij drie ruiten hebben ingegooid in een pand van woningcorporatie Woongoed Zeist.

Pieter Baan Centrum
Het gaat nog zeker een half jaar duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. De vrouw wordt in februari voor zeven weken ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum.
Daarna hebben de psychiater en de psycholoog nog zes weken nodig voor een rapport over eventuele stoornissen die bij de vrouw een rol hebben gespeeld ten tijde van het steekincident. Ook is het sectierapport over de exacte doodsoorzaak van het slachtoffer nog niet klaar.

De volgende zitting op 5 maart is daarom opnieuw een pro forma tussenzitting. De rechtbank hoopt de zaak half mei af te kunnen handelen. De verdachte blijft voorlopig vastzitten.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk