OM eist twintig jaar cel tegen voortvluchtige Nieuwegeiner Gerel Lusiano Palm

Het OM heeft vandaag twintig jaar cel geëist tegen de in Nieuwegein opgegroeide Gerel Lusiano Palm. Palm wordt gezien als één van de schutters die gebruikt werd door Ridouan T. en is nog steeds voortvluchtig. De rechtszaak startte vandaag zonder dat de verdachte daarbij aanwezig was want hij is nog steeds voortvluchtig.

De eis is voor een dubbele liquidatiepoging bij een weiland in het plaatsje Noordeloos in december 2016. Behalve die poging wordt Palm ook verdacht van de liquidatie van de Spyshop-medewerker Ronald Bakker. Voor die liquidatie in 2015 stond hij vandaag niet terecht. De toen 59-jarige Bakker had zijn Spyshop aan de Twentehaven in Nieuwegein. Eerder werden al twee mannen veroordeeld tot vijftien en dertien jaar celstraf voor betrokkenheid bij de moord op Ronald Bakker.

Palm ontsnapte op 12 maart 2017 uit het huis van bewaring aan de Duisburglaan in Paramaribo. Hij kreeg een wapen van een motorbendelid van motorclub Caloh Wagoh waarmee hij, door de hoofdbewaarder onder schot te houden, wist te vluchten uit de gevangenis in Suriname. Sindsdien is hij voortvluchtig. “In de ogen van het Openbaar Ministerie kan het niet zo zijn dat een voortvluchtige verdachte niet berecht wordt, zolang hij op de vlucht is”, zei de officier in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. “Hij was duidelijk voornemens om beide mannen koelbloedig neer te schieten, te liquideren.”

Eén van de slachtoffers van die poging tot liquidatie was in de rechtbank aanwezig. De nu 32-jarige Rotterdammer weet niet waarom Palm een aanslag op zijn leven pleegde. Hij was bevriend met Palm en zei: “Dat hij me dit aan wilde doen, heeft me ernstig geraakt. Ik ben het vertrouwen in mensen kwijt.”

Het slachtoffer raakte bij de liquidatiepoging ernstig gewond. Hij had meerdere schotwonden, zijn milt moest worden verwijderd. Zijn gehoor is beschadigd en hij raakte een oog kwijt. Hij is voorlopig arbeidsongeschikt en vordert een schadevergoeding van 100.000 euro.

Palm mogelijk nog steeds banden met Nieuwegein
Eerder besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan Gerel Palm wat diverse tips over de verblijfplaats van de voortvluchtige Nieuwegeiner opleverde. Palm zou in Zuid-Amerika kunnen verblijven, maar hij zou na zijn ontsnapping uit de gevangenis ook mogelijk voor korte tijd in Nederland en Duitsland zijn geweest. Op 15 juni 2018 werd op straat, nabij het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein, een rijbewijs van Palm aangetroffen. Het vermoeden is dat Palm nog steeds contact heeft met mensen in Nederland.

De gouden tip die naar de opsporing van Palm leidt wordt beloond met 30.000 euro. Dat bedrag stond eerst op 15.000 euro maar is in maart 2020 verdubbeld. Hij staat op de opsporingslijst van politie en is vuurwapengevaarlijk.

Gerel Palm. Foto: Politie Nederland

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren