Olijventapenade

Voor wie wat last van voetbalstress heeft heb ik een recept opgezocht met de kruiden tijm, salie en kervel, die een gunstige en rustgevende werking hebben op het zenuwstelsel. Je kunt deze tapenade op een knapperig stukje stokbrood eten bij de borrel tijdens de wedstrijd, tenminste als je dan een hap door je keel kunt krijgen, of bij de feestelijke barbecue die je na de overwinning met zijn allen organiseert. Mocht de sfeer echter sterk afkoelen, dan kan je de tapenade in een potje nog een weekje bewaren in de koelkast. Voor 4 personen:
1 ui
4 eetlepels olijfolie
3 verse, rijpe tomaten
450 g verse champignons
5 takjes verse tijm
2 grote blaadjes salie
evt. ½ eetlepel kervel
bouillon of witte wijn
3 tenen knoflook
25 zwarte olijven, ontpit
zwarte peper, versgemalen Extra: knoflookpersPel en snipper de ui.
Was de tomaten en snij ze in piepkleine stukjes, prak ze eventueel.
Veeg de champignons schoon en snij ze in kleine stukjes.
Hak de salie fijn.
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en verhit de ui kort tot hij zacht en goudbruin is.
Voeg de tomaten toe en stoof het geheel tot het de dikte van een pasta krijgt.
Doe dan de champignons en de salie erbij en de afgeriste blaadjes tijm en laat alles nog eens 20 minuten sudderen tot de champignons heel zacht en mals zijn.
Roer af en toe door.
Als het mengsel te droog dreigt te worden wat bouillon of witte wijn toevoegen.
Pel ondertussen de knoflook en snij de olijven in kleine stukjes.
Haal het tomaat-champignonmengsel van het vuur wanneer het dik genoeg is.
Pers de knoflook erboven uit en roer deze samen met de olijvenstukjes door het mengsel.
Breng op smaak met wat peper.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur. 
Bij gebruik van kervel deze nu fijnhakken.
Serveer de tapenade in een dikke laag op krakend vers stokbrood of knapperige dunne toastjes en bestrooi eventueel met de fijngehakte kervel.
Je kunt het brood eerst beleggen met roomkaas of verse mozarella. Ook erg smakelijk bij alles wat op de barbecue kan. Vegetarisch bijgerecht
Tijd ca. 40 minuten
Bron: “De nieuwe Kruidenbijbel” door C. Foley, J. Nice, M.A. Webb (Uitg. Librero). Tip
Overgebleven tapenade kan in een goed schoongemaakt en afgesloten potje nog ongeveer een week in de koelkast bewaard worden. Controleer wel steeds voor gebruik of de tapenade nog goed is. Weetje
Het autonome zenuwstelsel, dat buiten onze wil om functioneert, bestaat uit een deel dat levensprocessen stimuleert en daardoor energie vrijmaakt (simpel gezegd, het geeft gas) en uit een deel dat zorgt voor de stofwisseling en de opbouw van lichaamsreserves (simpel gezegd het remt af). Afhankelijk van het type mens dat je bent zal in stressvolle situaties of het gaspedaal of het rempedaal bij je worden ingedrukt. Verschillende planten kunnen het evenwicht tussen gas en rem bijsturen. Zo stimuleren o.a. salie en citroen het gaspedaal, maar zwakken o.a. honingklaver en lavendel dit weer af. Terwijl o.a. kervel en rozemarijn het rempedaal stimuleren, zwakken o.a. tijm en hysop dit weer af. Een arts of therapeut die bekend is met kruidengeneeskunde (fytotherapie) weet hier alles van af. Daarnaast zijn met name B-vitaminen en mineralen onmisbaar voor een goede werking van het zenuwstelsel. Ze zitten in een goede gevarieerde voeding die gebaseerd is op groente, fruit en volkorenproducten. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.

Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk