Olie op ‘t water in de Koninginnensluis

In de richting van de Koninginnensluis in Nieuwegein is afgelopen donderdag olie op het water aangetroffen. De vermoedelijke bron (een schip) is achterhaald en ingedamd zodat de verspreiding minimaal gebleven. De olie lag als een filmlaag op het water. Er was geen ontbrandingsgevaar.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat in een reactie weten dat de olie als een filmlaag lag op het water bij de sluis. Er zou geen ontbrandingsgevaar zijn geweest. Inmiddels is de olie van het wateroppervlak verwijderd.

Hoe de olie uit het schip kon ontsnappen is niet bekend. De boot wordt geinspecteerd en een eventueel lek zal worden gedicht.

Informatie over olie op het wateroppervlak
In de zomermaanden krijgt het Waterschap veel meldingen van vervuiling van het oppervlaktewater met olie. Soms is dat inderdaad olie. Maar meestal gaat het om een natuurverschijnsel. Een dun vlies gemaakt door ijzerbacteriën.

  • Is het een vlies van de ijzerbacterie? Dan breekt het vliezige laagje na aanraking makkelijk uiteen in schilfertjes met allemaal scherpe randen.
  • Is het een olieproduct? Dan vloeit de olievlek na de verstoring snel weer samen tot een aaneengesloten laag.

Hoe ontstaat zo’n vlies?
Zo’n vlies is een teken van kwel, omhoog borrelend grondwater. Je ziet het daarom vaak in kwelgebieden. Op het wateroppervlak ontstaat een opvallende kleurige laag. Dit zijn vliesjes van ijzerbacteriën uit het kwelwater. De bacteriën zetten ijzer om naar ijzeroxiden en andere verbindingen. Bij de goede invalshoek zie je de prachtige regenboogkleuren, die je ook bij olie op water ziet.

Waarom juist in de zomer?
Vooral in een droge periode in de zomer zie je dit verschijnsel vaker. Minder neerslag zorgt dan voor minder stroming in het water. En zit er meer kwelwater in het oppervlaktewater dan in de herfst of de winter. Meer kwelwater betekent meer ijzer bacteriën en dus meer kans op vliesjes.

Kan het vlies kwaad?
Het vliesje van ijzerbacteriën heeft geen nadelige invloed op de waterkwaliteit. Dat komt doordat er alsnog maar heel weinig ijzer in het water zit. Gelukkig is het ook niet schadelijk voor mens en dier. Hooguit blijft er bij aanraking wat van het vliesje aan de huid kleven. Dat wast u er makkelijk weer vanaf.

Toch olie?
Blijkt het vlies toch olie te zijn? Dan willen we dit graag van u weten. Wij kunnen dan eventueel maatregelen nemen en de oorzaak opsporen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk