Oekraïners en Galecoppers maken wandeling door de wijk

Onder begeleiding van enkele inwoners uit de wijk Galecop werd zaterdagmiddag 6 augustus jl. een groep vluchtelingen uit Oekraïne rondgeleid door de wijk Galecop. De groep bestond uit Oekraïners die sinds een paar weken in de oude Altrecht locatie aan de Rembrandthage en elders in de wijk wonen. De wandeling was bedoeld als welkom naar de nieuwe bewoners toe, om te laten zien wat er te doen is in de wijk en gewoon om elkaar informeel te ontmoeten. Half juli dit jaar werden zij al welkom geheten in de wijk door burgemeester Frans Backhuijs.

Met behulp van een Oekraïense dame die al langer in Nieuwegein woont, en Nederlands spreekt, was het mogelijk om een en ander uit te wisselen. Ook in het Engels konden sommigen elkaar goed begrijpen. De speeltuin in de galecopperzoom was zeer in trek.

De middag werd afgeslotten met een gezellig samenzijn op Buurtplein Galecop. Gastvrouwen Wil en Jane waren gekomen om het Buurtplein te openen voor de groep en hen koffie en thee aan te bieden. De Oekraïners werd verteld over de vele activiteiten op Buurtplein Galecop, waar zij ook welkom zijn om aan deel te nemen.

Het uitje door de wijk werd zeer gewaardeerd. Men vond het een warm welkom. Contacten zijn gelegd en telefoonnummers uitgewisseld.

Buddynetwerk
Om vluchtelingen zich thuis te laten voelen in Nieuwegein, is er nu een buddynetwerk in oprichting. Ton Holweg (Diaconie Dorpskerk) coördineert het buddynetwerk en vertelt: ‘Zo’n buddynetwerk was er nog niet in Nieuwegein. En, we verwachten wel dat vluchtelingen behoefte hebben aan een buddy. Iemand met wie ze tijd kunnen doorbrengen, leuke dingen kunnen doen. Iemand die bijvoorbeeld een luisterend oor biedt bij een kopje koffe. Of iemand die ze praktisch op weg kan helpen. Bijvoorbeeld samen de bus nemen.’

Een buddy is er voor ontmoeting en gezelligheid. En, het buddynetwerk is er voor alle vluchtelingen in Nieuwegein. Vrijwilligers helpen vluchtelingen uit Oekraïne en andere landen op weg in Nieuwegein.

Matchen vluchteling en buddy
Welke vluchtelingen graag een buddy willen en welke sociale of praktische vragen zij hebben, dat brengt Steunpunt Vluchtelingen Nieuwegein nu in kaart. Zodra vluchtelingen zich aanmelden, dan koppelt Ton Holweg een vluchteling en buddy aan elkaar. Inmiddels hebben enkele vrijwilligers zich aangemeld. Wilt u ook buddy worden van een vluchteling? Stuur een bericht naar Ton Holweg via ahmholweg@hotmail.com.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk