OBS De Veldrakker neemt als één van de eerste scholen een beweegvloer in gebruik

Op dinsdag 16 juni heeft OBS De Veldrakker aan de Heemraadsweide in Nieuwegein als één van de eerste scholen in Nederland een beweegvloer van SpringLab in gebruik genomen. De school heeft met heel veel plezier het afgelopen jaar meegewerkt aan het ontwikkelen van een programma voor kleuters om middels de beweegvloer actief te leren.

Twee van de drie kernwaarden van de school zijn “kindvriendelijk” en “innovatief”. Deze komen bij het werken met de beweegvloer heel goed tot hun recht. Kinderen gaan nl. héél graag werken met de beweegvloer. Het komt tegemoet aan hun drang om te spelen, te ontdekken én te leren; het sluit aan bij hun leefwereld en het bevordert het samenwerken. Bewegen heeft bij kinderen ook een positief effect op zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociaal gedrag.

De derde kernwaarde is “resultaatgericht.” Uit onderzoek (bijv. van het Centrum voor Bewegings-wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen/UMCG), blijkt dat beweging prima geïntegreerd kan worden in leertaken en dat bewegend leren resultaten van leerlingen kan verhogen. ‘Wij kijken als school niet alleen naar de leerprestaties, maar ook naar de resultaten op sociaal-emotioneel gebied. Kinderen moeten met de beweegvloer actief samenwerken, rollen verdelen en samen tot oplossingen komen’ aldus Ed Booms, directeur OBS De Veldrakker.

Booms: ‘Ook de taakgerichtheid wordt positief beïnvloed doordat kinderen door de mooie vormgeving en het spelelement helemaal opgaan in de opdrachten. Taakgerichtheid is volgens onderzoek een belangrijke voorspeller van schoolprestaties. De opdrachten zijn goed van lengte en er zijn voldoende verschillende opdrachten in meerdere vakgebieden om tegemoet te komen aan de verschillende leerbehoeften van kinderen.’

‘Indirect bevordert het ook de fysieke gesteldheid van kinderen. Dit vinden we ook van belang in een tijd waarin kinderen steeds minder gaan bewegen (door o.a. TV en computer). Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, niet om stil te zitten! De wetenschap is het erover eens dat voldoende bewegen positieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van onze hersenen. Bovendien is bewegen gezond!’

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen altijd spelen. Alle kinderen willen ook leren. De beweegvloer is een prachtig middel om deze belangrijke uitgangspunten te combineren. En…..jong geleerd is oud gedaan. Bewegend leren en ICT zijn niet meer uit ons onderwijs weg te denken.

Vanmorgen bij de ingebruikname bleek hoe enthousiast kinderen zijn. Stoppen? Liever niet!

‘Doordat wij al zo’n 20 jaar Engels aanbieden vanaf groep 1, is het enthousiasme van zowel leerlingen als de leerkrachten het beste samen te vatten als “WE LIKE TO MOVE IT”!’ zo laat Ed Booms, directeur OBS De Veldrakker aan onze redactie weten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren