‘Noodkreet uit Vreeswijk’ een tiendelige brandbrief, deel 1

Vandaag kregen wij op onze redactie een noodkreet uit Vreeswijk binnen. Je zou verwachten per e-mail, maar deze keer viel er een enveloppe op onze deurmat. Niet dat dat heel speciaal is want die vallen wel vaker bij ons op de mat. Maar deze keer geheel anoniem.

In de brief zeggen de schrijvers, ja het gaat om een drietal zeer bezorgde lezers van pen.nl: ‘Helaas kunnen wij geen auteursnaam noemen. Dat zou leiden tot straf, tot vermindering van het beetje hulp dat we hier krijgen in Vreeswijk bij de activiteiten en voor de winkeliers.’

De brief bevat een aantal korte columns, tien om precies te zijn. Ons wordt verzocht ze te plaatsen iedere week één met het verzoek dat lezers ze gaan delen in de Social Media. Wel jammer dat ik al die kantjes moet overtypen. Mag ik vragen of de schrijvers onze redactie het bestandje in Word kan toemailen? Dat mag naar redactie@pen.nl want aan overtypen hebben wij een hekel. Oh jah, nog even over anoniem nu we daar toch mee bezig zijn. Anoniem is en blijft bij ons anoniem. Jan met de Pet is daar een voorbeeld van. Jan met de Pet hebben wij overigens wel, naar aanleiding van zijn laatste column een kleine instructie gegeven. Dat is dan weer fijn als je als redactie die anonieme kent! Vandaag de eerste column in een reeks van tien. De column draagt de naam: ‘Shity’

Shity
New York. Dat is een City. Maar niet Nieuwegein. Toch heet het centrum van Nieuwegein (niet eens ons hele ‘dorp’) ineens City. Wie heeft dat verzonnen? Aan ons Nieuwegeiners is niets gevraagd. Maar wat een bespottelijke naam!

Sommigen van ons zeggen al een aantal jaren dat we naar ‘City’ gaan. Dat is waar. Maar dan gewoon omdat dat korter is dan City Plaza. En omdat City Plaza een belachelijke naam is. Een Plaza is ons central winkelcentrum namelijk ook totaal niet! Shity wel. Zo zou iedereen het uit moeten spreken. Als ‘Shity Plaza.’ Want Madrid heeft een Plaza. Plaza Mayor. Wij hebben hoogstens een Plaza Minor.

Nieuwegein past bescheidenheid. Maar er werd anders beslist. Het is ineens City, City, City. Met ee reden. Foute redenen zijn het: Macht, geld en prestige. Daar gaat het steeds meer om in ons Nieuwegein. Macht, geld en prestige voor niet-Nieuwegeiners. Daarover meer in de volgende column met de naam: ‘City vermoord het echte Nieuwegein.’

Deel de column wanneer je het eens bent, wanneer jij wel een echte Nieuwegeiner bent. Dat moesten we van de schrijvers nog even mededelen.

15 thoughts on “‘Noodkreet uit Vreeswijk’ een tiendelige brandbrief, deel 1

 1. John

  Ik deel de mening van de schrijvers.nieuwegein zijn twee samengevoegde dorpjes en is nu een groot dorp.
  Een dorp heeft geen plaza en nog minder een city.
  We hebben een uitgebouwd dorpsplein, ook hebben we geen stadhuis , maar een dorpshuis.

 2. OokAnoniemDanMaar

  Het spijt me, ook anoniem want blijkbaar is een mening geven gevaarlijk volgens de schrijvers? Ik kan me niet vinden in het stuk van deze auteurs. Ik kan het geen column noemen, enkel een kort stuk waar ik de kern, het maatschappelijke vraagstuk wat meestal in een column naar voren komt, helaas van mis. Ik woon al meer dan 30 jaar in Nieuwegein en voel mij ook Nieuwegeiner.

  Al sinds het begin noem ik City Plaza ‘City’. Iedereen die ik ken, noemt het City (Nieuwegein heeft toch stadsrechten? Dus is toch een City?). Nu kiest de stad er voor om het centrum de naam te geven die mening Nieuwegeiner al gebruikte. Dus in plaats van 2 namen (de officiële naam en hoe iedereen het noemt) heeft het nu 1 naam. En hoezo bescheidenheid siert de mens? Mag Nieuwegein niet trots zijn op het nieuwe centrum (waar miljoenen in gestoken zijn in de hoop dat niet iedereen naar Utrecht gaat)? Mag het niet voor iets kiezen wat hopelijk wat mensen terug lokt naar het centrum? Ik zelf vind het nieuwe centrum oerlelijk, maar dat is mijn mening. Daar val ik een ander niet mee lastig. Ik merk in ieder geval meer levendigheid in het centrum.

  En mag ik ook de Van Dale aanhalen? “Betekenis ‘ plaza ‘: pla·za (het; o; meervoud: plaza’s) 1 plein 2 (overdekt) winkelcentrum.” Laat City nou precies beiden hebben en zijn.

  Ik zie ook niet het gevaar wat deze keuze teweeg zou kunnen brengen. Dat komt waarschijnlijk in de volgende column naar voren. Ik denk niet dat ik die zal lezen. Dit is in mijn ogen modder smijten, waarbij de argumenten die dit rechtvaardigen ook nog eens geheim blijven of ‘later komen’.

  Overigens: ‘Deel dit als je een echte Nieuwegeiner bent’. Ik BEN een Nieuwegeiner. Geboren en getogen. Maar ik deel dit niet. Ik SCHAAM mij voor dit stuk. Dat ik zulke mede-Nieuwegeiners heb…

  1. Carla

   Nieuwegein heeft geen stadsrechten, IJsselstein wél. Bijna iedereen heeft City Plaza vanaf het begin ‘City’ genoemd. Het gaat erom dat de naam ‘City’ nu ineens geëxploiteerd wordt. Het slaat werkelijk nérgens op.

   1. Stella

    Waarschijnlijk werd City als roepnaam gekozen omdat het minder raar en misplaatst klonk. Zo hoefde je dat niet uit te spreken.
    Het Rijksmuseum heeft al eerder z’n logo veranderd in Rijks. Het is precies even nietszeggend, ook al is het argument dat “iedereen” het al zo noemt.

   2. Henk

    Stadsrechten is iets uit de middeleeuwen. Is al lang tijd afgeschaft.
    Nieuwegein heeft stadsrechten, doordat ‘t Gein op zondag 30 januari 1295 stadsrechten heeft gekregen.
    Voor IJsselstein en Nieuwegein zijn stadsrechten niet meer relevant.

    Tegenwoordig kun je naar het aantal inwoners kijken om te bepalen of iets een stad is of niet. Nieuwegein voldoet qua aantal inwoners dan echt wel aan een stad. IJsselstein niet.

 3. John

  Nieuwegein is ook geen stad, maar een groot dorp met een achterlijke gemeenteraad

  1. Anoniem

   Misschien zelf je aanmelden voor de gemeenteraad om het niveau wat op te krikken

 4. danniela

  Nieuwegein is en blijft een dorp, met een burgemeester die maar wat aanrommelt en alleen goed is om Sinterklaas binnen te halen (en dan nog 2 verschillende ook) en om af en toe een lintje door te knippen met een goed glas wijn er bij. weg met die man. en wat Cityplaza betreft… in de volksmond noemde we het allemaal al City… dat er nu voor heeeel veel geld een nieuw logo ontworpen is, een nieuwe huisstijl… tja Wereldhave heeft er veel geld voor uitgetrokken. echter een fatsoenlijk evenement kunnen ze niet organiseren op City..het is het allemaal net niet! prutsers zijn het.

  1. Henk

   Als je naar stadsrechten zou kijken, dan zou Nieuwegein een stad zijn. stadsrechten zijn al lange tijd afgeschaft en niet relevant meer. Kijkje naar het aantal inwoners, dan is Nieuwegein ook een stad.
   Dat even terzijde.

   De laatste jaren is er in Nederland ook een festivalgekte: elk weekeinde kun je uit tientallen festivals kiezen.
   Het valt dan ook niet mee om ergens met iets nieuws te komen, waar dan ook nog genoeg mensen op afkomen.
   Wereldhave probeert er iets van te maken, hetgeen je van de vorige eigenaar Corio niet kon zeggen.

   Ze kunnen best dingen organiseren, maar als jij (en vele anderen) er dan niet heengaan, dan kun je organiseren wat je wilt…

   De kerstmarkten afgelopen jaren waren een succes.
   Ze zouden nog andere dingen kunnen organiseren, zoals intocht Sinterklaas, of een vrijmarkt met koningsdag. Als ze dat zouden doen, dan zou dat weer niet gewaardeerd worden door de Vreeswijkers…

   Altijd makkelijk roepen van de zijkant.

 5. zz

  jammer dat city geen city meer is zoals ik het kende er worden helaas alleen maar dingen georganiseerd waar geen kip op af komt en er ideeen en mogelijkheden genoeg zijn ik had het wel geweten hoor genoeg plannen in me hoofd

 6. W.Hendriks

  Nieuwegein is een prima plaats om te wonen en te recreeren. Prima voorzieningen en een goede centrale ligging. Een mooie omgeving als je het wilt zien. Alleen jammer dat er zoveel zeikerds wonen die allerlei kortzichtige domme reacties hebben.
  Laat die mensen is een keer een positieve bijdrage leveren in plaats van alleen maar negatieve zaken aan te dragen.

  1. john

   u heeft het zeker over een andere plaats dan nieuwegein in utrecht

  2. Henk

   Ik denk dat die zeikerds beter in een klein gehucht in Drente kunnen gaan wonen.
   Op het platteland, waar ze geen winkels hebben, geen geldautomaten, en ook niet alle voorzieningen van een stad als Nieuwegein, bevalt het misschien beter voor ze.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk