Katern

Nieuwegeinse Veteranen in het zonnetje gezet

Nieuwegeinse veteranen in het zonnetje zetten en aandacht besteden aan hun inzet voor ons land en voor de vrede. Dat was de inzet van de eerste Nieuwegeinse Veteranendag op vrijdag 9 september jl. in Merwestein. Een aantal veteranen ontving bovendien een draaginsigne voor VN-militairen uit handen van burgemeester Frans Backhuijs.

De volledige naam van het VN-draaginsigne is Draaginsigne Nobelprijs voor de vrede. In 1988 kregen de VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden de Nobelprijs voor de Vrede. Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen die aan veel van die vredesmachten deelnamen, heeft de minister van Defensie vorig jaar een draaginsigne ingesteld. Veteranen of hun nabestaanden die ervoor in aanmerking komen, kunnen dit aanvragen en het desgewenst ontvangen tijdens een gemeentelijke bijeenkomst.

In de jaren 1948-1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht VN-vredesmissies in Libanon, Egypte, Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian, Congo, Yemen, India/Pakistan en Jordanië en Syrië.

Hieronder de heren P.A. Braam, F.M. Dekker, C.A.H. Elbertse, G.H.M. Geurtsen, A.M. Kersten, R.V.M. Maton, E. Meijer, H. Poll, F.M. Remie, J.T. Sneep, H.E. van Rijn en A.E.P. Zijderbos en burgemeester Frans Backhuijs.

veteranen2016

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk