Nieuwegeinse verdachte van brute verkrachtingspogingen eerder al veroordeeld tot 15 jaar cel

Een 31-jarige Nieuwegeiner die wordt verdacht van twee brute verkrachtingspogingen in Utrecht is in Amsterdam eerder veroordeeld tot 15 jaar cel voor een ander ernstig misdrijf. Dat kwam vanochtend naar voren tijdens een voorbereidende zitting in het proces tegen de man. Om welk misdrijf het destijds ging, is onduidelijk.

R. van B. zou in de vroege ochtend van 19 juni in Utrecht hebben geprobeerd twee vrouwen te verkrachten. Zij zouden ook door hem zijn mishandeld. Omdat hij bij een van hen de keel dicht zou hebben geknepen, wordt hij door het Openbaar Ministerie ook verdacht van poging tot doodslag.

Van fiets getrokken
Een van de vrouwen die de bewuste nacht door de man zou zijn aangevallen, werd op het Ravelijnpad in een park in Lunetten aan haar haren van haar fiets getrokken. De vrouw schreeuwde “brand” en probeerde weg te rennen. Maar ze werd door de man tegen grond geduwd, terwijl hij op haar ging zitten, zei hij dat zij stil moest zijn omdat hij een mes bij zich had. Uiteindelijk slaagde zijn verkrachtingspoging niet.

De tweede vrouw werd dezelfde nacht aangevallen op de Rabostraat, naast het hoofdkantoor van de gelijknamige bank. Haar belager toonde haar zijn vuist, met daarin een sleutel geklemd, en duwde haar tegen de grond toen ze wegrende. Hij ging op haar zitten, zei dat ze moest stoppen met gillen en kneep haar keel dicht. Ook deze vrouw werd uiteindelijk niet verkracht.

Werk niet mee
De tweede aanval is vastgelegd door een bewakingscamera. De Nieuwegeiner werd drie dagen later aangehouden. Hij is inmiddels door deskundigen geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar volgens de officier van justitie heeft hij niet meegewerkt aan het onderzoek van de psycholoog en psychiater. Die zouden daarom geen goed advies kunnen geven over de meest geschikte behandeling en straf.

De Nieuwegeiner zit al negen maanden in voorarrest. Hij was vandaag niet zelf in de rechtszaal aanwezig, maar werd vertegenwoordigd door een nieuwe advocaat die hem pas sinds kort bijstaat.

Eerdere veroordeling
De verdachte is door de rechtbank in Amsterdam jaren geleden veroordeeld tot 15 jaar cel. Na tweederde van zijn straf te hebben uitgezeten, kwam hij voorwaardelijk vrij. Bij een nieuwe veroordeling zou hij ook de resterende vijf jaar van die eerdere straf moeten uitzitten.

De zaak over de twee verkrachtingspogingen zal op 3 april wordt afgehandeld. Dan worden alle verdenkingen uitgebreid besproken en komt de officier van justitie met een strafeis. Ook zijn eerdere veroordeling zal dan aan de orde komen.

De slachtoffers hebben aangegeven dat zij tijdens de inhoudelijke behandeling gebruik willen maken van hun spreekrecht. Mogelijk eisen zij dan ook een schadevergoeding van de verdachte.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk