Katern

Nieuwegeinse schietsportvereniging Ultrajectum viert 50-jarig bestaan

Schietsportvereniging Ultrajectum uit Nieuwegein viert feest. De club bestaat 50 jaar en daar is Koos Moroz (78) wel even stil van. Hij stond een halve eeuw geleden aan de wieg van de vereniging en zet zich nog altijd vrijwillig in voor de schietsport in Nieuwegein. “Vergeet niet, de schietsport is veel ouder dan het voetbal hoor.”

De 78-jarige Koos Moroz (Foto en tekst van onze samenwerkingspartner RTV Utrecht)

Koos Moroz was 18 jaar en in militaire dienst toen hij voor het eerst met pistolen en geweren in aanraking kwam. “Het schieten vond ik meteen al leuk om te doen. Je probeert het steeds gerichter en preciezer te doen. Als je stress hebt dan weet je dat het sowieso al mis gaat. Hou dan maar op. Het is adem. Het is concentratie. Het schieten is ook rust.”

De hobbyschutter merkt wel dat de schietsport een negatief imago heeft. Wapens en geweld worden vaak aan elkaar gekoppeld: “Schieten, geweld, doden. Omdat mensen al die troep op televisie zien. Dan gaan ze dat met de sport associëren. Maar ik en nog veel anderen hebben er een hele leuke hobby aan.”

Schietvereniging Ultrajectum zit in de Nieuwegeinse Plofsluis, een uniek gebouw en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De club heeft ongeveer 130 leden. Moroz heeft er groot vertrouwen in dat er over 50 jaar nog wel een 100-jarig jubileum is. “Schutters, dat zijn mensen die dat de rest van hun leven blijven doen.”

Ontstaansgeschiedenis S.S.V. Ultrajectum
Schietsportvereniging Ultrajectum is op 2 februari 1973 opgericht en is van oorsprong een Utrechtse vereniging, hetgeen de naamgeving van de vereniging verklaart. In de eerste vijf jaren van haar bestaan heeft de vereniging uitsluitend gebruik kunnen maken van de open militaire schietbanen op de Leusderheide. Gezien de nogal wisselende weersomstandigheden in Nederland niet bepaald de meest ideale accommodatie om serieus de schietsport te beoefenen.

Na de nodige verkenningen is het uiteindelijk gelukt in 1977 de beschikking te krijgen over de zogenaamde Plofsluis over het Amsterdam-Rijnkanaal in Nieuwegein. Vanaf februari 1978 is daar in eigen beheer een overdekte schietaccommodatie gerealiseerd.

In de loop der jaren is een 25 meter pistool/geweerbaan (5 schietpunten) tot stand gekomen, alsmede een kantine, een 50 meter klein kaliber geweerbaan (5 schietpunten) en een militair pistoolbaan (7 schietpunten). Daarnaast maakt de vereniging gebruik van een overdekte 100 meter groot kaliber geweerbaan (6 schietpunten) van collega schietvereniging SV Neerlandia in Ede.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk