Katern

Nieuwegeinse Sari van Veenendaal blikt vooruit op EK vrouwenvoetbal

Het grootste Europees kampioenschap vrouwenvoetbal trapt deze week af in stadion De Galgenwaard in Utrecht. Een betere plek om komende zondag te starten kon er voor keeper Sari van Veenendaal bijna niet zijn.

“We beginnen het EK in de stad waar ik ben geboren, in het stadion van de club waarvan ik altijd supporter ben geweest”, aldus de 27-jarige voetbalster uit Nieuwegein. In 2015 verruilde Van Veenendaal FC Twente voor het Engelse Arsenal.

“Hopelijk eindigen we in het stadion waar ik zo vaak heb gespeeld, van wat echt mijn club is geworden”, zo doelt ze op de finale op 6 augustus in Enschede.

RECORDAANTAL DEELNEMERS
Nederland huisvest het grootste EK vrouwenvoetbal ooit. Aan de twaalfde editie doet een recordaantal van zestien landen mee, vier meer dan voorgaande keren. Maar liefst vijf landen debuteren: België, Oostenrijk, Portugal, Schotland en Zwitserland.

Als gastland is Nederland automatisch geplaatst. Oranje bereikte in 2009 bij het EK-debuut verrassend de halve finales, vier jaar geleden strandde de ploeg al in de groepsfase zonder een doelpunt te hebben gemaakt.

Van Veenendaal weet dat de Europese titel geen realistisch doel is. “Ons eerste doel is die eerste wedstrijd winnen, dat is bepalend voor de rest van het toernooi. Wij moeten direct de toon zetten.”

Assistent-bondscoach Foppe de Haan leidde Jong Oranje tien jaar geleden in eigen land naar de Europese titel. “Foppe komt regelmatig met mooie anekdotes over dat toernooi. Hij geeft ons tips mee hoe we kunnen omgaan met die druk. Afsluiten voor alles wat er om ons heen gebeurt en concentreren op wat we moeten doen, dat is het belangrijkste”, aldus Van Veenendaal.

HISTORIE
De eerste editie was in 1984 en werd door Zweden gewonnen, drie jaar later gevolgd door Noorwegen. Sindsdien was Duitsland liefst acht keer de beste. De reeks werd in 1993 alleen onderbroken door Noorwegen.

Vier jaar geleden wonnen de Duitse vrouwen in de finale in Zweden met 1-0 van Noorwegen, vooral ook dankzij keepster Nadine Angerer, die twee strafschoppen stopte.

Over Sari van Veenendaal
Ze won twee keer de KNVB-beker en werd vier keer landskampioen met FC Twente. De 27-jarige doelvrouw is geboren in Nieuwegein en de eerste keer dat ze in een hoek dook was bij VSV Vreeswijk. Na een korte tijd bij SV Saestum in Zeist gaat ze voor twee seizoenen naar FC Utrecht.

Maar haar echte succes beleeft ze van 2010 tot 2015 in Enschede. Vier keer op rij pakt ze de landstitel (2011 tot 2015) en in 2010 en 2014 ook de KNVB-beker.

Bij het Nederlands elftal speelt ze sinds 2011 en heeft inmiddels een flink aantal interlands in de handschoenen. De Eredivisie heeft ze inmiddels verlaten voor de Engelse competitie. Ze staat nu onder de lat van Arsenal houdt en niet zonder succes: vorig jaar won ze de FA Women’s Cup.

Bron: RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren