Katern

Nieuwegeinse Sari van Veenendaal terug naar Nederland

Het was deze week opvallend nieuws op alle landelijke sportpagina’s: Sari van Veenendaal (30) keert terug op Nederlandse bodem om haar voetballoopbaan bij PSV voort te zetten. De uit Vreeswijk afkomstige topsporter, niet zo lang geleden uitgeroepen tot beste keepster van de wereld, keert terug naar de Eindhovense club om komend seizoen met deze ploeg deel te nemen aan de Champions League. ,,Ik doe dus geen stapje terug maar kom in een leergierig, talentvol team die ik met mijn ervaring van dienst kan zijn,’’ zo motiveert Sari deze opmerkelijke sportieve stap, die via omzwervingen bij Arsenal en Atletico Madrid tot stand kwam.

Het is al weer lang geleden dat Sari uitkwam in een pupillenteam van de vv Vreeswijk. Ze speelde in 2001 samen met leeftijdgenoten Annelon Bollen, Amanda Patist, Jolynn Hendriks, Laura Langezaal, Chris van Lee, Lamis El Jaby, Lindie Kippersluis en Joanne Bleeker. Meisjes uit Vreeswijk die twintig jaar later trots kunnen terugkijken op het feit dat Sari van Veenendaal bij hen op doel stond. Sari zelf zegt over die periode: ,,Aanvankelijk voetbalde ik mee maar ik kon niet goed tegen mijn verlies. Toen ben ik maar gaan keepen, ik vond het minder erg om zelf de ballen door te laten dan dat iemand anders van ons team dat deed.’’

En zo is het allemaal begonnen, op sportpark Zandveld. Een loopbaan die tal van hoogtepunten heeft gekend. Want na de periode-Vreeswijk ging Sari via het Zeister Saestum naar FC Utrecht. De club waar ze als jong meisje aan de hand van haar vader de thuiswedstrijden van de Domstedelijke formatie mocht bezoeken. Uiteindelijk werd toen mogelijk de basis gelegd voor de grote successen met de Europese titel als absolute uitschieter. Ook werd ze tweede op de WK, als medefinalist werd Oranje verslagen door grootmacht Amerika.

En nu dus de terugkeer naar Nederland waar de intussen 30-jarige Sari haar opgedane ervaringen in dienst gaat stellen van de PSV-brigade waarvan ze de oudste in de groep zal zijn. Dat het motiveren van medespelers geen probleem zal zijn, bewijst ook de uitspraak van haar vroegere leraar Engels op het Cals Collega. Daar zag Peter Kroes al hoe Sari optrok met medeleerlingen in de klas en haar motivatie overdroeg op anderen. Die eigenschap zal Sari van Veenendaal nu ook goed kunnen benutten bij deze nieuwe stap in haar nu al legendarische loopbaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren