Nieuwegeinse huishoudens net niet groen genoeg

Huishoudens in de gemeente Nieuwegein blijken gemiddeld minder groen dan die in de rest van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Panteia in opdracht van Stibat (Stichting Batterijen) onder Nederlandse huishoudens. Op de meeste onderdelen scoort Nieuwegein lager dan het landelijke gemiddelde. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er een sterke relatie bestaat tussen het hebben van een vaste bewaarplek voor lege batterijen en het gescheiden inleveren hiervan. Van de huishoudens in Nieuwegein heeft 74 procent een vaste bewaarplek. Dat is net iets onder het landelijke gemiddelde (78 procent).

Het gescheiden inleveren van batterijen draagt bij aan de vergroening van het huishouden. Lege batterijen worden gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe producten. Bovendien is een batterij klein chemisch afval en hoort dus niet thuis in de afvalbak. Nederland kent met 24.000 inleverpunten een landelijk dekkend inzamelnetwerk: overal waar je batterijen koopt, kun je ze kwijt. Elke gemeente telt minimaal één inleverpunt per tweeduizend inwoners. Dankzij het netwerk zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in.

Tegelijkertijd met het landelijke onderzoek houdt Panteia in vier gemeenten een pilot. Naast Nieuwegein zijn dat Drachten, Barendrecht en Diemen. In deze gemeenten zette Stibat in de afgelopen periode extra middelen in om het effect hiervan te kunnen meten. Zo deelde Stibat ook in Nieuwegein Batterij Bewaarboxen uit. Dit gebeurt op 10 september opnieuw. Negen procent van de huishoudens in Nieuwegein maakt inmiddels gebruik van de Batterij Bewaarbox. Aan het eind van het jaar zal zowel het landelijke onderzoek als dat in de pilotgemeenten worden herhaald.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek heeft Panteia de Nederlandse huishoudens, inclusief die in de pilotgemeenten, een groenprofiel gegeven. De ondervraagde huishoudens zijn in vier profielgroepen onderverdeeld, namelijk Ambassadeurs, Groen-actieven, Groen-latenten en Groen-armen.

In het landelijke onderzoek kwam naar voren dat volwassenen het meeste belang hechten aan het gescheiden inleveren van lege batterijen (81 procent). Op dit punt is er nagenoeg geen verschil tussen de mannen en vrouwen. Slechts bij 1 procent van de huishoudens hechten kinderen er het meeste belang aan. In ruim 600.000 huishoudens (8 procent) hecht niemand belang aan het gescheiden inleveren van lege batterijen.

Verreweg de meeste huishoudens houden hun lege batterijen apart, omdat ‘het zo hoort’. Het is goed voor het milieu en wordt gezien als een blijk van maatschappelijk verantwoord gedrag. Eén op de tien huishoudens doet het, omdat men dat altijd al zo doet. Opvallend is ook dat 3 procent lege batterijen inlevert omdat het mogelijk loont door het winnen van prijzen. Stibat bevordert de inzameling van lege batterijen door waardebonnen als prijs in het vooruitzicht te stellen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk