Nieuwegeinse hoogspanningskabels gaan eindelijk onder de grond

Een videoreportage uit 2020

Na jaren is het eindelijk zover. Op 20 februari 2020 heeft de gemeenteraad besloten Tennet opdracht te geven om een basisontwerp te maken en op 29 februari jl. heeft de raad besloten het definitieve bestemmingsplan ‘Ondergrondse verkabeling Nieuwegein’ vast te stellen. Dit was de laatste stap die nodig was om te beginnen met het onder de grond brengen van de hoogspanningskabels Hierdoor komt een lang gekoesterde wens van de VVD Nieuwegein uit.

Nu het bestemmingsplan is vastgesteld, kan deze voor de laatste keer ter inzage gelegd worden. Als het bestemmingsplan dan uiteindelijk onherroepelijk is, kunnen de werkzaamheden beginnen en de hoogspanningsleidingen van bedrijventerrein Liesbosch en in de wijken Huis de Geer, Blokhoeve en Galecop ondergronds worden aangebracht.

“Het zogenaamd verkabelen is een fantastische oplossing’, vindt VVD-raadslid Marco Diekstra. “Het is niet alleen een heel stuk mooier, maar is ook gezonder voor omwonenden”. Rond een hoogspanningskabel zit elektromagnetische straling. De Gezondheidsraad heeft hier onderzoek naar laten doen. Daaruit bleek dat er aanwijzingen zijn dat mensen die in de buurt van hoogspanningslijnen wonen vaker leukemie hebben. Om die reden hoopt Diekstra dat TenneT spoedig gaat starten met de werkzaamheden. “Daarnaast biedt het ook mogelijkheden voor de bouw van woningen, voorzieningen of de aanleg van parken. Zo kan in de wijk Blokhoeve het laatste deel van de geplande woningbouw op Het Eiland in Blokhoeve afgebouwd worden.”

Het verkabelen is een prijzige operatie. Maar gelukkig nemen de provincie en netbeheerder TenneT het grootste deel van de kosten op zich. TenneT betaalt 80% van de kosten en de Provincie Utrecht heeft ook een subsidie verstrekt. Verder is het tracé verlengd wat TenneT volledig voor haar rekening neemt.

verkabeling

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk