Reactie gemeente Nieuwegein op Nieuwegeins stel dat gaskraan opendraaide en de buurt al jaren terroriseerden

De twee bejaarde Nieuwegeiners die gistermiddag de gaskraan hadden opengezet in hun huis aan de Zeusburg in Batau Noord, houden de buurt al ruim twintig jaar in hun greep. Vandaag zijn ze uit hun huis gezet door de huurbaas. Zelf liggen ze nog altijd in het ziekenhuis omdat ze onwel raakten na het inademen van het gas.

De gasflessen die het stel in de woning hadden opengedraaid

Nicolette Klein Bog van Bouwinvest laat weten dat het oudere stel al sinds 1996 de wijk Batau-Noord terroriseert. “Ze hebben veel buren weggepest, die hebben wij naar andere woningen moeten verplaatsen. Na jaren procederen en meerdere rechtszaken heeft de rechter ons gelijk gegeven, we mogen hun woning ontruimen.”

De dreigende uithuiszetting hangt het stel al lang boven het hoofd. De ontruiming is eerder al enkele maanden uitgesteld omdat de gemeente geen vervangende woonruimte kon vinden. Vandaag staat de definitieve ontruiming op de agenda.

ONWEL
Dat de twee gisteren de gaskraan in hun huis open zetten, verandert daar niets aan. De hulpdiensten rukten massaal uit omdat er sprake zou zijn van explosiegevaar. De bewoners raakten onwel en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Bouwinvest liggen ze daar nog steeds en is hun situatie kritiek.

LASTIGE KWESTIE
Klein Bog benadrukt dat Bouwinvest enorm met de kwestie in de maag heeft gezeten. “Ze komen nu waarschijnlijk in de crisisopvang. Het is heel lastig om tegen je eigen huurders te procederen. Maar we willen ook dat hun buren er fijn kunnen wonen.”

REACTIE GEMEENTE NIEUWEGEIN
Het echtpaar uit Nieuwegein dat afgelopen dinsdag de gaskraan openzette omdat ze hun huis uitgezet zouden worden, heeft volgens de gemeente alle aangeboden hulp geweigerd. “Alle eerder geboden opties voor huisvesting en opvang na de door de rechter opgelegde ontruiming zijn door het echtpaar geweigerd”, laat de gemeente weten.

Het echtpaar ligt nog altijd in het ziekenhuis nadat ze onwel werden van de gaslucht. “We vinden het triest dat dit gebeurd is”, zegt de gemeente. Er wordt bekeken of het stel alsnog geholpen kan worden. “We willen het echtpaar graag bezoeken in het ziekenhuis, als zij daarvoor openstaan en dat medisch gezien mogelijk is, om met hen de situatie te bespreken.”

Het stel zou vandaag uit huis gezet worden door de huisbaas omdat ze al vele jaren de buurt terroriseren. Volgens Bouwinvest zijn veel buren daardoor al vertrokken. Na jaren van procederen en meerdere rechtzaken, kreeg Bouwinvest toestemming van de rechter om de woning te ontruimen. Het stel wachtte dat niet af en zette de gaskraan open.

Wat er nu met het echtpaar gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. “We kijken natuurlijk opnieuw naar de mogelijkheden die er zijn. Zijn er geen mogelijkheden meer of wil het echtpaar deze niet accepteren, dan zijn ze op het moment dat ze uit het ziekenhuis komen aangewezen op hun sociale netwerk of op maatschappelijke opvang (nachtopvang).”

Ondanks dat het echtpaar in het ziekenhuis ligt, ging de ontruiming van het huis vandaag wel gewoon door. Dat verliep rustig. De politie en gemeente waren gisteren en vandaag aanwezig in de wijk, ook om vragen van mensen in de buurt te beantwoorden.

Bron: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk