Nieuwegeins bedrijf maakt ‘slimme’ steen die CO2 opslaat

Een betonsteen die CO2 uit de lucht haalt, de grond bemest en de waterafvoer regelt. Betonfabriekant Excluton maakt betontegels uit olivijn, het meest voorkomende gesteente op aarde. Het bedrijf uit Nieuwegein gebruikt olivijn als toevoeging voor bestrating en heeft op het concept een patent aangevraagd. De betontegels bestaan deels uit gerecyclede bouwmaterialen, en de gesteenten olivijn en anorthosiet.

Sinds 2008 is ongeveer 28 miljoen euro geïnvesteerd in de verduurzaming van de onderneming. Excluton nam de hele productieketen onder handen. Daarvoor kreeg het concern de eerste cradle-to-cradle-certificering voor duurzame bestrating. De tegels liggen onder meer bij het Fokker Logistics Park.

“De draai naar duurzaamheid is een bron van innovatie”, zegt directielid Dolf le Conge Kleyn in een interview met het Financieele Dagblad. “Het dwingt je om na te denken over alle aspecten van het bedrijf, van de ICT tot de verlichting.” De grondstoffen voor bestrating zijn voor 28 procent van gerecyclde herkomst. Dat moet op termijn toenemen naar 80 procent.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren