Nieuwegeiners boos over ontvangen brieven van Nextdoor

Meerdere inwoners uit Nieuwegein klagen over de organisatie achter Nextdoor. Inwoners ontvangen een brief waarin ze namens een wijkbewoner worden uitgenodigd om deel te nemen aan de app waarin informatie over de buurt wordt uitgewisseld. Maar de wijkbewoners die deze brieven zouden hebben verstuurd, zeggen hiervoor geen toestemming te hebben gegeven. Laat staan dat de ontvangers erom hebben gevraagd. Beide partijen hekelen de handelswijze van Nextdoor en noemen het zelfs identiteitsfraude en ‘maken onrechtmatig gebruik van persoonsgegevens’ aldus één van de ontvangers in een reactie vanavond tegenover onze redactie.

De verzenders van de brieven weten niets af van de brieven die naar hun buurtgenoten door het bedrijf Nextdoor zijn gestuurd. Er zijn al gemeenten die op Facebook waarschuwen voor de brieven van de Buurtapp Nextdoor. Zo’n brief bevat een uitnodiging om lid te worden van deze Buurtapp en is zogenaamd door een buurtbewoner verstuurd. Bij navraag blijkt de buurtbewoner in kwestie van niks te weten.

Nextdoor is een speciale app, vergelijkbaar met buurtwhatsappgroepen. Mensen gebruiken het voor buurtpreventie en veiligheid, maar ook om bijvoorbeeld (klus)spullen uit te wisselen, een goede babysitter te vinden of een vermiste kat op te sporen. De app is legaal, de crux zit hem in de voorwaarden.

Wie de app gebruikt, geeft het bedrijf namelijk toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden. Zo kan het bedrijf dus brieven versturen onder jouw naam, waardoor het lijkt alsof jij bij je buren de app aanbeveelt, terwijl jij van niks weet.

Meldingen uit het hele land
Eind juli waarschuwde het tv-programma Opgelicht ook al voor deze praktijken. Volgens Opgelicht komen er meldingen uit het hele land. Ook in Nieuwegein lijken de brieven door de hele gemeente nu verspreid te worden. Op onze Buurtwhatspp-groepen komen veel meldingen binnen. Blijkbaar gaat het bedrijf door met deze vorm van klanten winnen. Geadviseerd word de brief in de prullenbak te gooien. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de buurtapp Nextdoor.

Consumentenbond
De consumentenbond laat weten dat er een keerzijde is aan de app van Nextdoor vanwege de mogelijke gevaren die ontstaan bij het delen van veel persoonlijke informatie. Zo moet je er bij het gebruik van de app vanuit gaan dat Nextdoor veel van jou komt te weten. Informatie die in de toekomst mogelijk ingezet gaat worden voor commerciële doeleinden. Bovendien is de app ook een handig hulpmiddel voor ongure types zoals stalkers. Denk dus altijd goed na voordat je persoonlijke informatie deelt.

Amerikaans bedrijf
Dat Nextdoor een Amerikaans bedrijf is heeft ook nog implicaties: ‘Nextdoor is een in de V.S. gevestigde dienst, dus als je Nextdoor gebruikt, begrijp en accepteer je dat jouw informatie kan worden gebruikt in de V.S. of de andere landen van waaruit we onze niet-V.S. operaties steunen; deze landen beschermen de privacy van consumenten, data en de toegang tot data misschien minder goed dan jouw eigen land.’

Wat Amerika en de NSA met je data doen is onduidelijk, maar ga er maar vanuit dat ze erbij kunnen als ze dat willen.

Emile R. uit Nieuwegein laat ons weten: ‘Betreffende uw bericht op facebook heb ik ook vandaag zo’n brief gekregen. Vanmiddag had ik me aangemeld. Na het lezen van uw bericht heb ik me nu weer afgemeld. Ik hoop dat ze mijn gegevens niet gaan misbruiken.’

Heeft Nextdoor ook namens u onterecht een bericht verstuurd? Neem dan contact met de redactie van De Digitale Stad Nieuwegein. Dat kan door een Whatsapp te sturen naar: 06-46139696 of mail onze redactie: redactie@pen.nl.

One thought on “Nieuwegeiners boos over ontvangen brieven van Nextdoor

  1. Bas

    “Ook in Nieuwegein lijken de brieven door de hele gemeente nu verspreid te worden.”
    Klopt inderdaad, ik ben postbode en dit zijn brieven die vrijwel huis-aan-huis bezorgd worden (maar wel geadresseerd, een Ja/Nee sticker helpt dus niet).
    Het verschilt per wijk wanneer ze bij de post zitten, er kan wel een flinke tijd tussen zitten. Maar komen doen ze zeker 🙂

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren