Nieuwegeiner schrijft boek over vader tijdens de tweede wereldoorlog

Begin maart 1943 wordt de vijfentwintigjarige Adri Schuurman vanuit zijn woonplaats IJsselstein op transport gesteld naar Berlijn waar hij door de Duitse bezetter tewerk is gesteld. Hij zal er tot februari 1944 blijven. Wanneer hij voor verlof naar huis mag, duikt hij voor de rest van de oorlog onder.

In de periode van zijn tewerkstelling schrijft hij veel brieven naar Anny Koenen uit Zuilen, met wie hij nog maar kort verkering heeft. Het verhaal van Adri is door zijn zoon, Martin Schuurman, opgeschreven in het boek Overleven in Berlijn. Uitgeverij Aspekt in Soesterberg verzorgde de uitgave van het boek.

Martin Schuurman met het boek

Aan de hand van de brieven en aanvullende bronnen wordt in het boek beschreven hoe Adri beleefde wat hem overkwam: in zijn woonsituatie (samen met andere Hollanders), het werk in de verpakkings- en kartonfabriek, het contact met Holland, de toenemende bombardementen en de gevolgen daarvan voor de burgerbevolking. Van een bijzondere inhoud zijn de passages over zijn ervaringen van kerkelijke vieringen, zijn diep rooms-katholieke geloof, zijn onvoorwaardelijke liefde voor Anny en zijn verlangen naar een gezinsleven met haar, als de oorlog eenmaal voorbij is.

Daarnaast beschrijft het boek de context van Adri’s ervaringen: het leven van tewerkgestelden in Berlijn, de groeiende spanning onder de burgerbevolking, de intense bombardementen in deze stad en de oorlogssituatie in geboorteplaats IJsselstein. In de epiloog wordt verteld hoe het met Adri in zijn verdere leven is gegaan. Het boek bevat een aantal foto’s, stambomen en een overzicht van geraadpleegde bronnen.

Dit boek laat zien hoe je met behulp van liefde en een diep geloof kunt overleven. In die zin overstijgt het de situatie van tewerkstelling in de oorlog en is het zeker ook op de huidige tijd toepasbaar.

Martin Schuurman (1949), rasechte IJsselsteiner van geboorte, woont sinds 1993 in Nieuwegein. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Hij werkt als zelfstandig sociaalwetenschappelijk onderzoeker en adviseur in de gehandicaptenzorg en doet dat vanuit zijn eigen bureau Kalliope Consult. Als professional publiceerde hij diverse boeken, artikelen en essays.

Overleven in Berlijn kost € 19,95 en is verkrijgbaar via de webwinkel van de uitgever (uitgeverijaspekt.nl). Het kan natuurlijk ook worden besteld in de boekwinkel. ISBN: 9789463388221, 234 pagina’s.

One thought on “Nieuwegeiner schrijft boek over vader tijdens de tweede wereldoorlog

  1. Linda

    Besteld! Ben heel benieuwd. Leuk initiatief!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk