Nieuwegeiner Mohibula A. een van de hoofdverdachten in grote cybercrimezaak

Een vermeende cybercrimebende die in nog geen jaar tijd honderdduizenden euro’s buit maakte, staat de komende dagen terecht in de Utrechtse rechtbank. In de zaak hebben in totaal tweehonderd mensen aangifte gedaan, zij werden voor ruim zeven ton opgelicht. Volgens het OM hadden de verdachten, waaronder de Afghaan Mohibula A. uit Nieuwegein, het bewust voorzien op senioren.

De daders gebruikten twee verschillende methodes. Ze deden zich bijvoorbeeld voor als medewerkers van de fraudehelpdesk van een bank en waarschuwden mensen dat hun rekening was gehackt. De daders haalden de slachtoffers over om het geld naar een veilige rekening over te maken. Dat bleek dan de rekening van een van de criminelen. Ook werden inlogcodes van bankrekeningen afgetroggeld.

De slachtoffers werden via e-mail of telefoon benaderd. “Ze gebruikten bijvoorbeeld ook een telefoonlijst van een leverancier van valalarmen. Je hebt het dan over kwetsbare ouderen en die contactgegevens werden dan gebruikt om slachtoffers te benaderen”,

De verdachten zijn bijna allemaal begin twintig. Het gaat om vijf mannen en een vrouw. De zaak kwam aan het rollen doordat opvallend veel jongeren in de regio Amersfoort hun bankpasjes waren kwijtgeraakt. Zij zouden hun bankrekeningen aan de verdachten ter beschikking hebben gesteld om geld van de slachtoffers weg te sluizen. Een verdachte zou bovendien jonge meisjes hebben geronseld en in de problemen hebben gebracht door hun bankpassen te gebruiken.

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn in ieder geval drie dagen uitgetrokken. Aanvankelijk beschuldigde het OM de vijf mannen en vrouw van diefstal en witwassen van in totaal ruim vier miljoen euro. Dat bedrag is volgens de advocaten teruggebracht naar zeven ton. Omdat het gestolen geld vermoedelijk via het buitenland is weggesluisd, is justitie in verschillende landen gevraagd om bij het omvangrijke financiële onderzoek te helpen.

Tegen de Nieuwegeiner loopt nog een andere zaak
Er gingen grote contante geldbedragen om in de schoonheidssalon van broer en zus A. uit Nieuwegein en Hilversum. Waar dat vandaan kwam willen ze niet vertellen of zijn ze vergeten. Broer zegt dat hij rekening moet houden met andere zaak die nog tegen hem loopt.


Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk