“WIC-mentaliteit; om je te schamen !!!”

“…De VOC van Balkenende”
Onze premier – niet mijn favoriet, maar moet bij zijn alsmaar durende regeerperiode toch ergens kwaliteiten hebben – heeft het regelmatig over de VOC mentaliteit uit de Gouden Eeuw om het huidige Nederland peper in de kont te smeren. Een enthousiasmerend statement van de premier is natuurlijk nooit weg; echter de keuze van het VOC statement is ongelukkig. Behalve dat de VOC, opgericht in 1602, slecht van betalen was van haar eigen personeel, had zij ook veel slaven in dienst. Ook handelde zij er in; echter minder dan de West Indische Compagnie, die in 1621 werd opgericht. Onze Gouden Eeuw had een bedenkelijk randje.

“…De WIC van ons allemaal”
In de tweede helft van maart jl. heb ik Curaçao en Bonaire bezocht in het kader van de 46ste Dies Natalis van mijn studentendispuut Sinn Fein. Een van onze oud-leden is destijds Minister van Financien van de Nederlandse Antillen geweest en was onze gastheer. Op deze wijze kregen wij een eerste klas doorkijk van Curaçao. Behalve dat wij te gast waren bij de Gouverneur en de Voorzitter van de Staten werden wij in staat gesteld om diverse projecten te bezoeken. Wat dat betreft mijn dispuutpetje af voor de Antillen en in het bijzonder Curaçao.

Er gebeurt de laatste jaren veel. Het is nog een enorme uitdaging om bijvoorbeeld de milieuvervuiling van onze eigen Shell op te ruimen en de werkgelegenheid op peil te krijgen; echter daar rondlopend krijg je een veel positiever beeld, dan vanuit het verre Nederland. Ook voor je relativeringsvermogen is het goed. Vooral als je het museum Kura Hollanda bezoekt.

Dit museum, dat destijds opgericht is door de Nederlander Jacob Gelddekker laat zien hoe de Nederlandse WIC de slavenhandel tot een toegevoegde waarde project heeft gemaakt. Deze WIC-ers verzamelden/kochten op of ontvoerden in West-Afrika negers – mannen, vrouwen en kinderen – om deze in mensonterende scheepsruimten naar Curaçao te verschepen en daar na selectie en herscholing met winst door te verkopen naar Noord-, Midden, en Zuid-Amerika. Curaçao was een echt overslagbedrijf; destijds mensen, nu olie. De wijze waarop dit gebeurde, tart alle beschrijvingen, maar werd treffend weergegeven in dit museum.

“…D66 vindt”
dat iedere Nederlander zich bewust moet zijn van zijn geschiedenis en beseffen wat wij het Afrikaanse continent hebben aangedaan. Wij hebben het uitgebuit en leeggeroofd en daarbij onze normen en waarden van thuis vergeten; ook in de 17de eeuw. Een wereldwijd excuus van ons naar Afrika is dan ook op zijn plaats en de weinige clementie die wij hebben met vluchtelingen uit Afrika is wel een heel kleine schaamlap. Wij hebben veel goed te maken.

Hans Reusch
Fractievoorzitter D66 Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk