Nieuwegeiner Max Bouwmeesters trots op het ontwerp van de Solar Boat

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis neemt het TU Delft Solar Boat Team de stap om een zonneboot te ontwikkelen voor op zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen. Dinsdagavond 15 januari presenteerde het team, waarin ook Nieuwegeiner Max Bouwmeesters zit, het nieuwe ontwerp van de boot. Om de hoge golven en hevige windvlagen op open zee aan te kunnen, zal de boot van dit jaar de vorm van een trimaran krijgen. Dit is een boot met drie rompen, zo kan de boot breed gebouwd worden om de stabiliteit te leveren die nodig is.

De ontworpen Solar Boat door het team van de TU in Delft

Met een grotere zonneboot komt er ook een aanzienlijk groter zonnedek. Het zonnedek zal maar liefst 28 vierkante meter groot zijn, wat even groot is als negen tweepersoonsbedden bij elkaar. Met zo’n groot oppervlak is de energie die uit het zonlicht kan worden verkregen maximaal. Dankzij het gebruik van draagvleugels zal de trimaran niet alleen kunnen varen maar ook kunnen vliegen boven de golven op hoge snelheid. Deze draagvleugels tillen de gehele romp uit het water, waardoor de waterweerstand drastisch wordt verlaagd. Hierdoor kan de zonneboot een hoge snelheid behalen op de energie die enkel uit het zonlicht wordt verkregen.

Met deze boot zijn is het team van plan komende zomer het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco te winnen én een wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ter wereld Het Kanaal over te steken. Met één van de mijlpalen van het jaar, de Design Presentatie, heeft het team de design fase officieel afgerond.

Gelukkig was er een goede opkomst en het team is heel blij met het verloop van de avond. Achteraf zegt Max Bouwmeesters uit Nieuwegein trots, “Ik vind het mooi om te zien hoe we zo’n avond met het hele team hebben neer kunnen zetten. Na vijf maanden keihard aan het ontwerp hebben gewerkt, is het bijzonder om deze aan al onze vrienden en familie te mogen onthullen. Deze avond hebben we de afronding van onze succesvolle design fase gevierd en we zijn meer dan gemotiveerd om te beginnen aan de productie!”.

In slechts drie maanden wordt de zonneboot volledig geproduceerd en geassembleerd zodat de boot in het voorjaar voor het eerst het water kan trotseren. De opvolgende maanden zal het team de boot gaan testen en perfectioneren, zodat het begin juli klaar is om de strijd aan te gaan tegen boten van wereldklasse tijdens The Offshore Challenge, de wereldkampioenschappen voor zonneboten, in Monaco. Naast het strijden om de wereldtitel, zullen de studenten eind juli ook een wereldrecordpoging doen door als snelste zonneboot ooit Het Kanaal over te steken. Het team hoopt hiermee te laten zien hoe krachtig duurzame energie kan zijn op zee.

Max Bouwmeesters, tweede van links op de voorste rij, met het team van de Solar Boat tijdens de presentatie

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren