Nieuwegein wil zigeuners etnisch registreren

Tien gemeentes met veel zigeuners moeten die etnisch kunnen registreren. Dat zegt burgemeester Cor de Vos van Nieuwegein in de Volkskrant. De PvdA’er is voorzitter van het Platform Romagemeenten en zegt dat registratie kan helpen bij de hulpverlening van gemeentes aan zigeuners.

Als de tien gemeentes bijvoorbeeld subsidie aanvragen bij het Rijk ontbreekt het nu nog vaak aan harde cijfers. Etnische registratie, waarbij de overheid opschrijft wat iemands afkomst is, zou kunnen helpen met de hulpverlening, aldus de de Vos.Etnische registratie is in Nederland alleen bij hoge uitzondering toegestaan onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij de Verwijsindex Antillianen, die bedoeld is om probleemjongeren van dat eiland beter in kaart te brengen.

(Op de foto: Zigeunerfamilie Milan Duric uit huis in Nieuwegein gezet, burgemeester Flik loopt langs zigeuners op tribune van raadszaal. Datum: 21 januari 1987. Noot van de redactie: De PVV van Geert Wilders heeft in zijn verkiezingsprogramma de etnische registratie als één van zijn speerpunten)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk