Nieuwegein, waarom?

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als ware het een verlengstuk van zijn hand. Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd.

En dan zijn er nu en dan van die momenten dat hij verzucht: Nieuwegein, waarom? En mocht u deze verzuchting ook wel eens slaken, laat ons dan weten waaróm u uw verzuchting slaakt. Misschien ziet Arend er een foto in ……….. Deze week kreeg onze redactie een opvallend bericht tegen van Simon Bol.

Naar aanleiding van de actie van Simon Bol, een zeer betrokken inwoner van de wijk Galecop, om fiets- en brommerverkeer te weren van een veelgebruikte voetgangersroute langs Buurtplein De Galecopperboog heeft de gemeente belemmerende plantvakken aangelegd. Maar of die nu het doel dienen waarvoor ze zijn aangelegd, dat vraagt Simon zich hierbij af.

Sommige dingen in het leven zijn best ingewikkeld
Mijn tijdelijke versperring om brommer en fietsvandalen, in alle leeftijden trouwens, te weren van het voetpad naast de ‘GalecopperBoog’ is door de gemeente begin oktober 2020 verwijderd omdat iemand (een onoplettende fietser, op het voetpad?) er zich wel eens aan zou kunnen bezeren… Terwijl er een zeer ruime opening vrij was gehouden van 2.10 meter ten behoeve van scootmobielen etc.

Te gevaarlijk!

Het moest weg en vóór de kerstdagen zou er iets groens komen met een effectieve zigzagwerking. Twee simpele hekken waren namelijk te duur.

Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan?
De al bestaande groenvakken zouden worden ‘doorgetrokken’ tot op de stoep. Inderdaad slim want dan heb je geen last van de geparkeerde auto’s die soms met bumper en/of trekhaak over de stoep heen steken. Bij de bestaande groenvakken staan toch nooit auto’s.

Welnu, ‘vóór de kerstdagen’ hebben we niet gehaald. Tenzij men de kerstdagen van 2021 bedoelde.

In de 2e week van maart (afgelopen week) is het werk uitgevoerd. Ik heb mij bij de werklieden die doende waren bekendgemaakt als de mede-initiatiefnemer van het project en uitgelegd waartoe het perk zou moeten dienen. Juist daarop verscheen ook de leidinggevende. Mijn verzoek om het geheel een paar stenen op te schuiven richting gevel was helaas aan dovemansoren gericht. Tekeningen gaan toch boven logica en gezond verstand. Nú kunnen brommertjes nog rakelings langs de pui racen en kunnen scootmobielen, als ze pech hebben er niet langs wanneer er een grote auto geparkeerd staat.

En dan te bedenken dat hier een half jaar planning en denkwerk aan vooraf gegaan is… Je vraagt je af of andere, ècht ingewikkelde zaken nog wel in goede handen zijn op ons Stadshuis.

Maar goed dat hoort er tegenwoordig bij. Zonder budgetoverschrijdingen of mislukte infrastructurele projecten hoor je er als gemeente anno 2021 niet meer bij…

Ik heb heel Nieuwegein destijds doorkruist en tal van voorbeelden met foto en al aangedragen hoe het snel, simpel, en goedkoper kan maar nee wat weet een burger daar nu van. Hier moeten professionals aan te pas komen. Het resultaat is hilarisch als het niet zo triest was.

De gemeente is er in elk geval goed in geslaagd om alle bekende vooroordelen qua bureaucratie en onkunde weer eens perfect te herbevestigen voor de twijfelaars onder ons.

Simon Bol

Simon in een later aanvulling op dit bericht: ‘Ron van Leeuwen was ook niet blij. Zo is het een kwestie van tijd dat er schade aan zijn pand zal ontstaan…’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren