Nieuwegein vraagt minister Grapperhaus om lange adem bij ondersteuning kwetsbare jongeren

Een aanpak met een lange adem is nodig om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk jongeren op het rechte pad blijven. Dat was de boodschap die de gemeente Nieuwegein minister Grapperhaus meegaf bij zijn werkbezoek aan Nieuwegein op donderdag 25 juni jl.

De minister bezocht Nieuwegein om te horen hoe de gemeente samen met politie, MOvactor en Mitros ondersteuning biedt aan kwetsbare gezinnen. Na ontvangst door locoburgemeester Ellie Eggengoor kreeg de minister onder meer een uitleg over de ‘aanpak Nypels’. Met die aanpak probeert de gemeente samen met Mitros, MOVactor, politie en actieve bewoners de leefbaarheid op het Nypelsplantsoen te vergroten.

Moedertrainingen
De minister kreeg in Nieuwegein ook uitleg over zogeheten moedertrainingen die in de regio worden aangeboden. Momenteel wordt onderzocht of dergelijke trainingen ook in Nieuwegein gegeven kunnen worden. De moedertraining leert moeders hoe zij herkennen dat het met hun kind de verkeerde kant op gaat. Daarvoor leren moeders eerst contact met zichzelf te maken. Of zoals één van de trainsters het verwoordde: “Veel moeders in kwetsbare wijken zijn als het ware aan het overleven. Zij proberen met alle macht het hoofd boven water te houden en zien daardoor niet altijd hoe het écht gaat met hun kind. Wij helpen deze moeders om eerst zicht te krijgen op hun eigen behoeftes. Daardoor ontstaat ook ruimte om de behoeftes van hun kind te zien.”

Jonge leeftijd
Hoewel het met veruit de meeste Nieuwegeinse jongeren goed gaat, is een klein deel van hen vatbaar om in de criminaliteit terecht te komen. Dit risico is vooral aanwezig in gezinnen die kampen met een stapeling van problemen, zoals schulden en huiselijk geweld. Burgemeester Frans Backhuijs bood vorige week samen met 14 collega-burgemeesters een manifest en actieplan aan om de problemen in kwetsbare wijken stevig aan te pakken. In deze wijken komen werkloosheid, psychische problemen en criminaliteit vaker voor. Soms raken kinderen al op heel jonge leeftijd op het verkeerde pad.

Lange adem
De minister was zichtbaar onder de indruk van de manier waarop de gemeente samen met partners de problemen rond kwetsbare gezinnen aanpakt. Het werd hem bovendien duidelijk dat de problemen vaak hardnekkig zijn en de aanpak dus om veel tact en geduld vraagt. Op zijn vraag hoe hij de gemeente het beste verder kan helpen, kreeg de minister een duidelijk antwoord: geef ons tijd en ruimte om de Nieuwegeinse werkwijze over een langere periode vol te houden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren