Nieuwegein voorloper bij asbestaanpak

De gemeente Nieuwegein heeft conform een raadsbesluit tussen 2008 en 2012 in totaal 59 publieke gebouwen onderzocht op zichtbare aanwezigheid van asbest. Vervolgens heeft de gemeente maatregelen getroffen. Het gaat om gemeentelijke gebouwen (basisscholen, sportaccommodaties enz.) die voor 1994* gebouwd zijn. Ook alle niet gemeentelijke publieke gebouwen (zoals middelbare scholen) zijn onderzocht. Daarmee gaat de gemeente Nieuwegein een stapje verder dan de wens die de Tweede Kamer in april 2011 uitte tot inventarisatie van alle schoolgebouwen. Omdat de gemeente Nieuwegein meer doet dan van haar wordt verwacht, eerder is begonnen en voorloper is op het gebied van asbestbeheerplannen onderscheidt zij zich van andere gemeenten.

Verantwoordelijk wethouder Helen van den Berg: “Het is algemeen bekend dat asbest bij inademing ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn kan veroorzaken. Om die reden hebben wij al onze gebouwen onderzocht en vervolgens daar waar nodig, maatregelen genomen. Wij vinden het namelijk ontzettend belangrijk dat onze inwoners zonder gezondheidsrisico gebruik kunnen maken van publieke gebouwen. Zeker als het om kinderen gaat.”

Op basis van de inventarisaties zijn vervolgens alle risicovolle asbesttoepassingen gesaneerd. Daarnaast zijn asbestbeheersplannen opgesteld voor de gemeentelijke gebouwen waar nog asbest aanwezig is. Tot slot heeft het college besloten de gemeentelijke gebouwen voortaan jaarlijks te monitoren op asbesthoudende materialen. Het college heeft het rapport “Eindrapportage Asbestproject 2008 – 2012” twee weken geleden aan de raad overhandigd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk