Nieuwegein ‘Toen en Nu’ over Pyke Koch

‘In de vijftiger jaren van de twintigste eeuw, toen de foto van Toen was gemaakt voor de rubriek van Nu, lag in de waterloop vanaf de Doorslag naar het kasteel Oudegein vaak dit vaartuig. Het was eigendom van de bekende kunstschilder Pyke Koch. Met deze boot voer hij vooral van en naar Frankrijk om inspiratie op te doen voor zijn schilderwerken. Naast zijn atelier in Utrecht had de schilder in die tijd ook nabij kasteel Oudegein een atelier in een woonark, ook al beweren anderen van niet. Deze lag afgemeerd in de waterloop naar Oudegein. Zijn vrouw Jonkvrouw Heddy de Geer had vermoedelijk een kamer in het kasteel.’

Arend Bloemink ging eens op dezelfde plek kijken en maakte een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Het Centraal Museum in Utrecht wijdt dit najaar een tentoonstelling aan Pyke Koch. De Utrechtse kunstenaar is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland.

Het is de grootste tentoonstelling over de schilder in meer dan twintig jaar. In de expositie “De wereld van Pyke Koch” wordt Kochs werk getoond in de context van dat van zijn tijdgenoten, zoals Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop, maar ook Duitse kunstenaars als Georg Grosz en Anton Rõderscheidt.

Koch werd na de oorlog veroordeeld voor zijn fascistische sympathieën en mocht een jaar niet exposeren. In 1950 was zijn naam al weer genoeg gezuiverd; toen vertegenwoordigde hij met een paar collega’s Nederland op de 25ste Biënnale van Venetië. Koch bleef actief als kunstenaar tot 1980.

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum, zegt dat het werk en de persoon van Pyke Koch tot op de dag van vandaag blijven fascineren. “We zijn dan ook enorm trots dat we meer dan zestig werken van hem kunnen laten zien, aangevuld met nog eens veertig schilderijen van tijdgenoten. Het belooft een prachtig afwisselende tentoonstelling te worden.”

De tentoonstelling opent op 18 november.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren