Nieuwegein telt 697 spookburgers

Nieuwegein telt maar liefst 697 spookburgers. Dit is iemand die niet bestaat, althans niet in de Gemeentelijke Basis Administratie is opgenomen. Uit de cijfers, die onlangs door het CBS zijn gepubliceerd, blijkt dat het aantal spookburgers in Nieuwegein alleen maar is toegenomen. In 2007 waren er nog 460 spookburgers en in 2012 waren het er 697. Per duizend inwoners van Nieuwegein waren er dus vorig jaar gemiddeld 11 spookburgers.

Je wordt een spookburger als je je verhuizing (naar het buitenland) niet doorgeeft aan de gemeente of als men onvindbaar wilt zijn voor de gemeentelijke belastingdienst, terwijl ze van het UWV wel een uitkering ontvangen. Het ministerie van Sociale Zaken heeft vorig jaar maatregelen genomen zodat gemeenten de gegevens van het UWV nu naast die van hun eigen administratie kunnen leggen.

Gemeenten en andere instanties willen het fenomeen spookburgers zoveel mogelijk tegengaan omdat ze op die manier geld mislopen. Daarom doen ze adresonderzoeken en huisbezoeken. Het totaal aantal spookburgers in Nederland – bijna een half miljoen – is in 2012 toegenomen. In absolute aantallen zijn er het meeste spookburgers in Amsterdam. In 2012 waren dat er volgens het CBS meer dan 85.000.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk