Nieuwegein steekt 1 miljoen euro in Stedin en wordt aandeelhouder

Negen Utrechtse gemeenten, waaronder Nieuwegein, zijn samen met de provincie Utrecht sinds gisteren officieel aandeelhouder geworden van Stedin. De provincie denkt zo vooral bij het verhelpen van netcongestie (file op het elektriciteitsnet) beter te kunnen bijdragen. “We kunnen nu in een vroeg stadium meepraten bij plannen”, aldus gedeputeerde Financiën Has Bakker.

Op deze manier steekt de overheid miljoenen in het netwerkbedrijf. De provincie Utrecht liet eerder al weten vijftien miljoen euro in het bedrijf te willen steken. Naast de provincie kregen woensdag 27 maart jl. ook de volgende gemeenten groen licht van de aandeelhouders van Stedin: Soest, Bunschoten, De Bilt, Woudenberg, Houten, Nieuwegein, Zeist, Eemnes en De Ronde Venen. Overigens wachten De Bilt, Nieuwegein en De Ronde Venen nog op goedkeuring van hun gemeenteraad, maar dat lijkt een formaliteit.

Inclusief de Utrechtse inbreng versterken de nieuwe aandeelhouders het eigen vermogen van Stedin met 34,8 miljoen. Stedin heeft het extra vermogen nodig om te blijven investeren in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet.

Het bedrijf vindt een intensieve samenwerking met gemeentes en provincies essentieel. “Door hun toetreding voelen we ons enorm gesteund. Stedin trekt alles uit de kast om het net voor ondernemers en consumenten uit te breiden”, vertelt Stedin-CFO Danny Benima.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk